Φίδι
Πόσα είδη φιδιών υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια με δηλητήριο πραγματικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο?
Πόσο επικίνδυνες είναι οι οχιές; Τι κάνουμε αν μας δαγκώσουν;
Ο Έλληνας καθηγητής βιολόγος Ηλίας Στραχίνης, με ειδίκευση στη γενετική και την οικολογία των ερπετών και αμφιβίων, μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ αναφέρει περιγράφει μέσα από την έκδοση «Επικίνδυνα Φίδια & Αράχνες της Ελλάδας. Αναγνώριση- Επικινδυνότητα- Συμπεριφορά- Πρώτες Βοήθειες – Πρόληψη» (www.iliasstrachinis.gr) λεπτομέριες για τα Φίδια στην Ελλάδα.
Έλληνας καθηγητής Βιολογίας κ. Στραχίνης δίνει πρακτικές συμβουλές αναγνώρισης οχιών και ερπετών, οδηγίες για πρώτες βοήθειες ύστερα από δαγκώματα και διάφορους τρόπους για να απομακρύνουμε τα ζώα αυτά από το σπίτι και το αυτοκίνητό μας.
«Σε όλη την ελληνική επικράτεια συναντάμε συνολικά 23 είδη φιδιών, από τα οποία μόνο τα 7 φέρουν δηλητήριο, ενώ από αυτά, μόνο τα 5 έχουν επικίνδυνο δάγκωμα για τον άνθρωπο και πρόκειται για τα φίδια της οικογένειας των Εχιδνιδών, δηλαδή είδη οχιάς. Τα υπόλοιπα δύο δηλητηριώδη φίδια (Αγιόφιδο και Σαπίτης) ανήκουν σε άλλες οικογένειες και είναι ουσιαστικά ακίνδυνα για εμάς», αναφέρεται στην έκδοση.
«Το δηλητήριο των οχιών της χώρας μας είναι κυρίως κυτταρολυτικό και όχι νευροτοξικό, κάτι που μας δίνει πολύ χρόνο για να μεταβούμε σε ένα νοσοκομείο σε περίπτωση που δαγκωθούμε. Φίδια με κυρίως νευροτοξικό δηλητήριο, όπως η κόμπρα, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά σε εξωτικές περιοχές άλλων ηπείρων. Ως εκ τούτου, μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα φιδιού στην Ελλάδα διαθέτουμε υπεραρκετό χρόνο ώστε να επισκεφτούμε εγκαίρως ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες», εξηγεί ο κ. Στραχίνης.
Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης
Τι κάνουμε ύστερα από ένα τσίμπημα οχιάς; Ο κ. Στραχίνης, στην ιστοσελίδα www.herpetofauna.gr δίνει συγκεκριμένες οδηγίες, τονίζοντας ότι τα πρώτα συμπτώματα μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα, είναι έντονος πόνος και οίδημα.
«Μην πανικοβάλλεστε γιατί ο πανικός αυξάνει τους καρδιακούς ρυθμούς και κατά συνέπεια τους ρυθμούς του μεταβολισμού και της εξέλιξης των συμπτωμάτων. Αφαιρέστε όποιο αντικείμενο ή ύφασμα θα μπορούσε να σφίξει το μέλος όσο αυτό πρήζεται. Κρατήστε το θύμα και ειδικά το δαγκωμένο μέλος όσο το δυνατόν πιο ακίνητο. Κρατήστε το σημείο του δήγματος πιο χαμηλά από την καρδιά. Μην κόβετε ή σκίζετε το δέρμα- μη ρουφάτε το δηλητήριο. Μη δένετε το δαγκωμένο μέλος. Μην τοποθετείτε πάγο στην περιοχή του δήγματος.
Μη δίνετε παυσίπονα ή αλκοόλ στον ασθενή (εξαιρείται η παρακεταμόλη)».
- Μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα, μην κόβετε ή σκίζετε το δέρμα, μη εφαρμόζετε σφικτή περίδεση για να κοπεί η κυκλοφορία του αίματος στο σημείο του δαγκώματος, μη ρουφάτε το δηλητήριο.
- Αφαιρέστε όποιο αντικείμενο ή ύφασμα θα μπορούσε να σφίξει το μέλος όσο αυτό πρήζεται. Κρατήστε το θύμα και ειδικά το δαγκωμένο μέλος όσο το δυνατόν πιο ακίνητο. Κρατήστε το σημείο του δήγματος πιο χαμηλά από την καρδιά.
- Σε περιπτώσεις δαγκώματος φιδιού εδώ στη Ελλάδα, η εφαρμογή με την συσκευή πρώτων βοηθειών ASPIVENIN® έχει βοηθήσει ουσιαστικά.
- Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα και τη χρήση του ASPIVENIN® είναι σημαντικό για το αποτέλεσμα της δράσης του. Για καλύτερη αποτελεσματικότητα συστήνεται να χρησιμοποιείται εντός τα πρώτα 3 λεπτά από το τσίμπημα/δάγκωμα.
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρίση του ASPIVENIN® δεν αντικαθιστά την άμεση και υποχρεωτική συμβουλή ιατρού που παραμένει απαραίτητη σε περίπτωση σοβαρής αντίδρασης από τα τσιμπήματα/δαγκώματα δηλητηριώδη τσιμπημάτων.
Χρήση ASPIVENIN® Μετά από δάγκωμα φιδιού
Αναφορά γιατρού:
Αλ. Ρ. Δημήτριος – Παιδίατρος – 9 Φεβρουαρίου, 2014
Ήμουνα (ως ιατρός) σε μια κατασκήνωση – Χαλκιδικής – όταν είχα ένα περιστατικό με δάγκωμα από φίδι σε ένα μικρό παιδάκι. Αμέσως χρησιμοποίησα το σύστημα (ASPIVENIN) στην θέση του δαγκώματος και είχα θαυμάσιο αποτέλεσμα… (βγήκε πολύ αίμα με πολύ ευκολία). Στο νοσοκομείο διαπίστωσαν ότι είναι δάγκωμα φιδιού αλλά το παιδί δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα.
Συνιστώ το σύστημα ASPIVENIN ανεπιφύλακτα και το θεωρώ απαραίτητο σε κάθε κατασκήνωση ή σπίτι, στην ύπαιθρο ή σε μέρη που έχουν φίδια, σκορπιούς ή μέλισσες.