Τσιμπούρι

ASPIVENIN25€

Διάταξη: Αραχνοειδές

Τα τσιμπούρια (κρότωνες) δεν είναι έντομα, αλλά Αραχνοειδή που περιλαμβάνει επίσης ακάρεα, αράχνες και σκορπιούς. Έχουν 4 ζεύγη ποδιών και το μέγεθός τους, είναι 2-6 χιλιοστά τα αρσενικά και 3-16 χιλιοστά τα θηλυκά. Οι κρότωνες αναπνέουν από δύο οπές, οι οποίες βρίσκονται στις δύο πλευρές του σώματος, πίσω από το 4ο ζεύγος των ποδιών τους.

Διακρίνονται σε δύο ομάδες – σκληρό και μαλακό σώμα – οι οποίες και οι δύο είναι ικανές να μεταδώσουν ασθένειες. Είναι παράσιτα που τρέφονται όταν προσκολλώνται σε ένα ζωικό ή ανθρώπινο ξενιστή, τοποθετώντας τα στόμια τους στο δέρμα του ξενιστή και απορροφώντας το αίμα του. Αυτή η μέθοδος σίτισης κάνει τα τσιμπούρια τους τέλειους φορείς (οργανισμούς που φιλοξενούν και μεταδίδουν ασθένειες) για μια ποικιλία παθογόνων παραγόντων.

Η ράχη των αρσενικών, είναι σκουρόχρωμη, ενώ στα θηλυκά σκουρόχρωμο είναι μόνο το μπροστινό τμήμα της ράχης. Τα στοματικά μόρια προεξέχουν από το μπροστινό μέρος του σώματος. Το άνοιγμα του στόματος βρίσκεται στη βάση μιας αγκαθωτής λόγχης, στο κέντρο των στοματικών μορίων και δεν φαίνεται. Όταν η αγκαθωτή λόγχη βυθίζεται από τον κρότωνα μέσα στο δέρμα του ζώου ή του ανθρώπου, τότε η λόγχη ανοίγει σε ολόκληρο το μήκος της, ενώ στη βάση της εμφανίζεται το άνοιγμα του στόματος και αρχίζει η απομύζηση του αίματος.

Η αγκαθωτή λόγχη, στη βάση της οποίας βρίσκεται το άνοιγμα του στόματος, καλύπτεται εξωτερικά από πολλά μικρά αγκάθια που κατευθύνονται προς τα πίσω. Έτσι, όταν ο κρότωνας τη βυθίζει στο δέρμα, τα αγκάθια ανορθώνονται (όπως τα λέπια του φιδιού) και ο κρότωνας σταθεροποιείται στο δέρμα. Ο κρότωνας μένει ακίνητος για πολλές ώρες ή ημέρες και σταδιακά διογκώνεται από το αίμα που πίνει (μοιάζει με κρεατοελιά που μεγαλώνει όμως γρήγορα).

Τα τσιμπούρια προσκολλώνται συχνά σε ζεστές περιοχές όπως τα γόνατα, πίσω από τα αυτιά, τη βουβωνική χώρα, τις μασχάλες και τη γραμμή των μαλλιών. Τα τσιμπούρια ευδοκιμούν από τους μήνες Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Οι κρότωνες (τσιμπούρια) μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους με βακτήρια, ιούς και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μερικές από τις ασθένειες που μεταδίδονται από δήγμα τσιμπουριού είναι η νόσος του Lyme, ο κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων, η τουλαραιμία, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας, κ.α.

Ο κίνδυνος προσβολής του ανθρώπου από νοσήματα που μεταδίδονται από τσιμπούρια είναι σχετικά μικρός, ακόμη και εάν το τσιμπούρι έχει προσκολληθεί, τραφεί και είναι μολυσμένο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τηρούνται τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, καθώς τα νοσήματα που μεταδίδονται από μολυσμένα τσιμπούρια μπορεί να είναι σοβαρά.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για την απομάκρυνση κροτώνων που έχουν προσκολληθεί στον ξενιστή και έχουν αρχίσει να μυζούν κυτταρικό υγρό και αίμα. Εάν τα στοματικά μόρια αποκοπούν και παραμείνουν στο δέρμα, τότε αναπτύσσεται στην θέση του νύγματος μόλυνση και κοκκίωμα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα..

Μέτρα έκτακτης ανάγκης

Το ASPIVENIN® βοηθάει στο το τσιμπούρι να «αφήσει το κράτημα» μίας που η αναρρόφηση με το ASPIVENIN® τον εμποδίζει να αναπνέει. Είναι σημαντικό να μη μείνει ένα κομμάτι του μέσα στο δέρμα. Το ASPIVENIN® καθαρίζει την πληγή και έτσι εμποδίζεται η μόλυνση. Επίσης ανακουφίζει αποτελεσματικά από τη φαγούρα.

Η επαναληπτική εφαρμογή με το ASPIVENIN® καθαρίσει εις βάθος το σημείο του νύγματος