Σφήγκα

sfiga

Διάταξη: Υμενόπτερα

Οι σφήγκες ανήκουν στην κατηγορία των υμενοπτέρων.

Αναγνωρίζονται από τη στενή τους μέση και τις μαύρες και κίτρινες ρίγες τους. Είναι παμφάγα. Είναι το πιο επιθετικό των υμενοπτέρων, κυρίως το φθινόπωρο όπου το φαγητό σπανίζει.

Οι φωλιές τους μπορεί να είναι υπόγειες ή κολλημένες στα δέντρα, σε σοφίτες ή σε ταράτσες. Μπορεί να είναι μέχρι και 10.000 σφήγκες σε μία φωλιά. Η βασίλισσα ζει περίπου ένα χρόνο και οι κηφήνες μόνο μερικές εβδομάδες.

Όπως και στη μέλισσα, η δηλητηριώδης εργαλείο είναι μία ωοθήκη, ένα όργανο που εναποθέτονται τα αυγά. Όταν μεταμορφώνεται σε κεντρί με δηλητηριώδεις αδένες, προσφέρεται για να παραλύσει το θήραμα του ή για αυτοάμυνα.

Οι σφήγκες είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο αριθμό των ατυχημάτων στην Ευρώπη. Παρότι οι σφήγκες δεν είναι πολύ επιθετικές, παρ’ όλα αυτά είναι πολύ επικίνδυνες, μιας και το κεντρί τους μπορεί να εγχύσει δηλητήριο κατευθείαν στις φλέβες.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Το ASPIVENIN® είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια στη δηλητηρίαση από τα τσιμπήματα εντόμων, το οποίο δεν αποκλείει την ιατρική φροντίδα όσο το δυνατόν συντομότερα για σοβαρές περιπτώσεις.