Κουνούπι

kounoupi

Διάταξη: Δίπτερα

Το κουνούπι είναι αρθρόποδο που ανήκει στην οικογένεια τον δίπτερων (κουνούπια και μύγες).

Τα δίπτερα είναι ανάμεσα στα πιο τρομακτικά έντομα του κόσμου εξαιτίας του ρόλου τους ως φορέα πολλών ασθενειών: ελονοσία, κίτρινος πυρετός, δάγκειος πυρετός, chikungunya…

Το κουνούπι, ή culicidae, είναι μέρος μίας ομάδας εντόμων που έχουν μυζητικά στοιχεία στόματος, των οποίων συγκεκριμένα μέρη είναι μακρά και σχηματίζουν μια προβοσκίδα η οποία ρουφάει και αποβάλλει.

Για να τραφεί διεισδύει αρχικά στο αντικείμενο τροφής του και ακολουθεί μία έγχυση σάλιου και τέλος το ρούφηγμα του υγρού, στην περίπτωση αυτή το αίμα: Το κουνούπι πίνει αίμα. Αυτό που προκαλεί την πολύ δυσάρεστη φαγούρα δεν είναι ένα απευθείας ψεκαζόμενο δηλητήριο, αλλά ένα συστατικό στο σάλιο του το οποίο υπάρχει για να διατηρείται η ρευστότητα του σάλιου, ένα είδος λιπαντικού. Το θηλυκό είναι που δαγκώνει πάντα, για να διασφαλίσει την ανάπτυξη των αυγών του. Το αρσενικό τρέφεται σπάνια και κυρίως από λουλούδια.

Τα κουνούπια ελκύονται από τα σκούρα χρώματα, την ανθρώπινη θερμότητα, το ιδρωμένο, ζεστό και μαυρισμένο δέρμα.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Το ASPIVENIN® ακόμη και όταν δεν εφαρμόζεται αμέσως μετά το τσίμπημα (σπάνια κάποιος καταλαβαίνει ότι έχει τσιμπηθεί), ανακουφίζει σημαντικά από τη φαγούρα.