Δράκαινα

drakaina

Διάταξη: Τραχινοειδή

Η δράκαινα είναι ψάρι της οικογένειας των τραχινοειδών.

Με ένα καθαρό χρώμα με καφέ κουκίδες, φτάνει τα 20 εκ. σε μήκος.

Βρίσκεται θαμμένη κάτω από την άμμο στη θάλασσα και μόνο το δηλητηριώδες κεντρί στη σπονδυλική της στήλη και στην κορυφή του κεφαλιού της είναι εμφανές. Βρίσκονται κυρίως στα παράκτια νερά εύκρατων θαλασσών, και ενώ η μικρή δράκαινα δεν είναι φαγώσιμη, η μεγάλη είναι πεντανόστιμη…

Το τσίμπημα της είναι πολύ οδυνηρό. Το δηλητήριο της δράκαινας περιέχει ένα συστατικό τόσο ισχυρό όσο ένα μέρος του πιο τοξικού δηλητηρίου του κροταλία. Πρόκειται για ένα δηλητήριο που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και παραλύει τα νεύρα. Ο άμεσος και πολύ έντονος καυστικός πόνος μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων και ενδεχόμενο για πνιγμό.

Ο πόνος διαρκεί από 30 λεπτά μέχρι μία ώρα, μετά διαχέεται σε όλο το άκρο ενώ μειώνεται σε μια περίοδο 12-24 ωρών, αφήνοντας ένα αίσθημα μουδιάσματος.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Το ASPIVENIN® είναι πολύ αποτελεσματικό στην περίπτωση των τσιμπημάτων από δράκαινα. Προσφέρει μια γρήγορη βοήθεια στα πρώτα οδυνηρά συμπτώματα του δηλητηρίου το οποίο εξαπλώνεται γρήγορα στο πληγωμένο άκρο, ενώ προσφεύγετε, αν χρειάζεται, στηνιατρική φροντίδα.