Τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα;

ASPIVENIN25€

Για τους περισσότερους ανθρώπους το τσίμπημα της σφήκας ή της μέλισσας αποτελεί απλά μια δυσάρεστη εμπειρία με πόνο ή και πρήξιμο, ερυθρότητα και κνησμό τοπικά, που διαρκεί λίγες ώρες. Όταν σας τσιμπάει μια μέλισσα ή μια σφήκα, εγχέει δηλητήριο μέσω του κεντριού της στο δέρμα σας.

Οι σφήκες έχουν κεντριά χωρίς ακίδες, που συνήθως παίρνουν μαζί τους μετά το τσίμπημα. Έτσι, αυτά τα έντομα μπορούν να τσιμπήσουν πολλές φορές μέσα σε λίγο χρόνο. Η μέλισσα έχει ένα αγκαθωτό κεντρί που παραμένει στο δέρμα του θύματος μαζί με τον δηλητηριώδη σάκο.

Δυστυχώς για ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, που είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα των εντόμων αυτών, το γεγονός αυτό δεν είναι απλά μια δυσάρεστη εμπειρία αλλά ένας πραγματικός κίνδυνος για τη ζωή τους. Τα συμπτώματα της αλλεργίας σε τσίμπημα εντόμου δεν εμφανίζονται ποτέ στο πρώτο τσίμπημα. Στην πραγματικότητα κάποιος είναι πιθανό να έχει τσιμπηθεί πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς καμία αντίδραση και σε ένα νέο τσίμπημα να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση. Το ανοσολογικό σύστημα των ατόμων με αλλεργία σε σφήκες και μέλισσες αντιδρά «υπερβολικά» και «παράξενα» στο δηλητήριο των εντόμων αυτών. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός των συγκεκριμένων ανθρώπων παράγει μια ειδική ανοσοσφαιρίνη ενάντια στο δηλητήριο των εντόμων. Όταν το δηλητήριο «μπει» για δεύτερη φορά στον οργανισμό, πραγματοποιείται μια αντίδραση μεταξύ της ανοσοσφαιρίνης και του δηλητηρίου με αποτέλεσμα την εμφάνιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Η αντίδραση των συγκεκριμένων αλλεργικών ατόμων στο τσίμπημα εμφανίζεται ταχύτατα (σε λίγα λεπτά) και περιλαμβάνει συμπτώματα από διάφορα όργανα. Η αλλεργική αντίδραση αυτού του τύπου ονομάζεται συστηματική αναφυλαξία ή αναφυλακτικό shock και μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του ατόμου.

Τα έντομα των οποίων το δηλητήριο προκαλεί συχνότερα αλλεργίες, είναι οι μέλισσες και τα διάφορα είδη σφήκας, ενώ είναι εξαιρετικά σπάνια η αλλεργία σε κουνούπια.

Συνήθως ένα άτομο εμφανίζει αλλεργία σε κάποιο συγκεκριμένο είδος εντόμου, ενώ σπανιότερη είναι η αλλεργία σε όλα μαζί αυτά τα έντομα.

Εάν έχετε γνωστό ιστορικό σοβαρών αντιδράσεων σε τσιμπήματα εντόμων ή αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε σοβαρά συμπτώματα από εκείνα που αναφέρονται παραπάνω, καλέστε άμεσα έναν γιατρό ή τις Πρώτες Βοήθειες.

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟ. Αν έχετε εμφανίσει έστω και μια φορά τέτοια συμπτώματα μετά από τσίμπημα εντόμων, πρέπει να απευθυνθείτε σε Ειδικό Αλλεργιολόγο, ο οποίος θα αξιολογήσει το ιστορικό σας και με τα ειδικά τεστ θα διαγνώσει την ύπαρξη αλλεργίας και το συγκεκριμένο είδος εντόμου στο δηλητήριο του οποίου είσθε αλλεργικοί.

Το επόμενο στάδιο είναι η θεραπεία, με τη μορφή της ανοσοθεραπείας, η οποία είναι αποτελεσματική στο 99% των περιπτώσεων.

Πηγή