Τι είναι το τσιμπούρι (Κρότωνας);

ASPIVENIN25€

Τα τσιμπούρια (κρότωνες) δεν είναι έντομα, αλλά Αραχνοειδή που περιλαμβάνει επίσης ακάρεα, αράχνες και σκορπιούς. Διακρίνονται σε δύο ομάδες – σκληρό και μαλακό σώμα – οι οποίες και οι δύο είναι ικανές να μεταδώσουν ασθένειες.

Τα τσιμπούρια προσκολλώνται συχνά σε ζεστές περιοχές όπως τα γόνατα, πίσω από τα αυτιά, τη βουβωνική χώρα, τις μασχάλες και τη γραμμή των μαλλιών. Τα τσιμπούρια ευδοκιμούν από τους μήνες Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Tα τσιμπούρια είναι παράσιτα που τρέφονται όταν προσκολλώνται σε ένα ζωικό ή ανθρώπινο ξενιστή, τοποθετώντας τα στόμια τους στο δέρμα του ξενιστή και απορροφώντας το αίμα του. Αυτή η μέθοδος σίτισης κάνει τα τσιμπούρια τους τέλειους φορείς (οργανισμούς που φιλοξενούν και μεταδίδουν ασθένειες) για μια ποικιλία παθογόνων παραγόντων.

Το τσιμπούρι, μόλις τρυπήσει το δέρμα, ανοίγει μικρά τριχίδια προς τα πίσω, ώστε να γαντζωθεί καλά (σαν αγκίστρι). Αμέσως μετά προωθεί το στόμα του μέσα από το ρύγχος, μέχρι την άκρη του και αρχίζει να απομυζά αίμα.

Το μικρόβιο μεταφέρεται στη ροή του αίματος περίπου μία ή δύο ημέρες μετά την προσκόλληση ενός μολυσμένου τσιμπουριού και όταν αρχίζει να τρέφεται.

Πώς να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι

Οι κρότωνες αναπνέουν από δύο οπές, οι οποίες βρίσκονται στις δύο πλευρές του σώματος, πίσω από το 4ο ζεύγος των ποδιών τους. https://www.paidiatriki.gr/krotones_tsimpouria/ .

Η εφαρμογή του ASPIVENIN συνιστάται πριν από την αφαίρεση των τσιμπουριών!

Εφαρμόζοντας το ASPIVENIN, που λειτουργεί δημιουργούντος υποπίεση (κενό αέρα) πριν από την αφαίρεση των τσιμπουριών -), τότε «κόβετε η ανάσα του τσιμπουριού» και έτσι «αφήνει το δάγκωμα του» για να πάει αλλού. Κατόπιν αφαιρείτε εύκολα το τσιμπούρι με ένα τσιμπιδάκι!!

  • Εάν έχετε τσιμπούρι, είναι σημαντικό να το αφαιρέσετε σωστά. Χρησιμοποιείτε ένα τσιμπιδάκι με λεπτή άκρη, πιάστε το τμήμα του τσιμπουριού που είναι πιο κοντά στο δέρμα γιατί θέλετε να αρπάξετε το κεφάλι, όχι την κοιλιά.
  • Μην πιέζετε το τσιμπούρι, επειδή αυτό μπορεί να αναγκάσει το περιεχόμενό του (από το στομαχιού του) να χύνεται μέσα στο τραύμα και να αυξήσει την πιθανότητα μόλυνσης. **
  • Τραβήξτε αργά και με σταθερή δύναμη το τσιμπούρι κατευθείαν έξω, χωρίς να το στρίψετε. Πλένετε το σημείο που ήταν το τσίμπημα με σαπούνι και ζεστό νερό. Πετάξτε α το νεκρό τσιμπούρι στα σκουπίδια.
  • Μη σπρώχνετε, ξεβιδώνετε ή στρίβετε το τσιμπούρι γιατί αυτό μπορεί να χωρίσει την κεφαλή από το σώμα.
  • Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχουν αφαιρεθεί όλα τα μέρη του τσιμπουριού, συμπεριλαμβανομένου του στομίου του, που ήταν προσκολλημένο στο δέρμα σας.

Η εφαρμογή του ASPIVENIN συνιστάται και μετά από την αφαίρεση των τσιμπουριών για καθαρισμό του σημείου !

** Χρησιμοποιήστε τις λεπτές άκρες που έχει το τσιμπιδάκι, για να πιάσετε το τσιμπούρι από το σημείο που βρίσκεται πιο κοντά στο δέρμα. Επειδή τα συγκεκριμένα έντομα εισέρχονται στο δέρμα με το στόμα τους, θα πρέπει να το τραβήξετε από ένα σημείο κοντά στο δέρμα. Το WebMD εξηγεί ότι δεν πρέπει να πιέζετε το τσιμπούρι στην περιοχή της κοιλιάς του, επειδή έτσι ίσως σπρώξετε το μολυσμένο υγρό στο σώμα σας.

Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.tilestwra.com/4-pragmata-pou-den-prepi-na-kanete-kollisi-pano-sas-tsibouri/

Μην χρησιμοποιείτε «αναμμένο σπίρτο», βερνίκι νυχιών, βαζελίνη, παραφίνη, λάδια ή άλλους «παραδοσιακούς τρόπους» σε μια προσπάθεια να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι.Αυτό δεν λειτουργεί και μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μόλυνσης.

Πώς τα τσιμπούρια μεταφέρουν ασθένειες

Το εάν ένα τσιμπούρι αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον το τσιμπούρι (ο κρότωνας) φέρει οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια που μπορεί να μεταδώσει ενώ τρώει αίμα. Μία από τις πιο σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από κρότωνες είναι η ασθένεια Lyme.

Τι είναι η νόσος Lyme;

Η ασθένεια του Lyme προκαλείται από μια μόλυνση από το βακτηρίδιο Borrelia Burgdorferi, η οποία μεταφέρεται στο έντερο διαφόρων τύπων τσιμπουριών που εμφανίζονται συνήθως σε εύκρατες περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων της Ευρώπης. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ασθένεια Lyme μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πόνο, αρθραλγία και μυϊκούς πόνους, προβλήματα μνήμης και ακόμη και επιπλοκές στο νευρικό σύστημα.

Ο κίνδυνος μόλυνσης της νόσου αυξάνεται ανάλογα με το χρόνο προσκόλλησης του τσιμπουριού στο σώμα μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν τσιμπήματα τσιμπουριού δεν είχαν μολυνθεί από τη νόσο Lyme.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα τσιμπούρι πρέπει να προσκολληθεί σε ένα άτομο για 36 έως 48 ώρες πριν να μεταφερθούν τα βακτήρια Lyme, ανά CDC.