Συμβουλές

ASPIVENIN25€

Δερματική αντίδραση μετά το δάγκωμα

Πιο συχνά μετά από ένα τσίμπημα, υπάρχει ένας περισσότερο ή λιγότερο ισχυρός πόνος ανάλογα με τη φύση του επιτιθέμενου και την ποσότητα του δηλητηρίου που εγχέεται. Το δέρμα γίνεται κόκκινο και σκληραίνει. Το οίδημα είναι μια αντίδραση του οργανισμού στη επίθεση προκειμένου να το εξουδετερώσει κλινικά.

Η ισταμινική αντίδραση εμφανίζεται ως εξάνθημα, συνήθως ακολουθείται από οίδημα και συνοδεύεται από μια περισσότερο ή λιγότερο έντονη φαγούρα.

Αλλεργικές Αντιδράσεις

Σε περίπτωση αλλεργίας, οι συνέπειες τη δηλητηρίασης είναι λίγο πολύ σοβαρές.

Μια τοπική αλλεργική αντίδραση είναι συνηθισμένη και στη σοβαρότερη μορφή της, μπορεί να φτάσει τις αρθρώσεις που βρίσκονται πιο κοντά στο τσίμπημα ή το δάγκωμα. Αυξάνεται σταδιακά και φτάνει στο αποκορύφωμά της μέσα σε 24 έως 48 ώρες. Κάθε διόγκωση θα πρέπει να παρακολουθείται.

Μια γενική αλλεργική αντίδραση, ή μια αναφυλαξία, είναι πιο σπάνια.

Πολύ συχνά, ένα ελαφρύ εξάνθημα, ακριβώς στο δέρμα ή στην περιοχή των ιστών αλλά μακριά από το δάγκωμα, μπορεί να συνοδεύεται από άγχος και δυσφορία. Η επίδραση της αλλεργίας σε άλλα όργανα είναι η μεγαλύτερη απειλή.

Μπορεί να υπάρχουν οφθαλμολογικά σημάδια (επιπεφυκίτιδα), αλλά και φαρυγγίτιδα και λαρυγγίτιδα (οίδημα του Quincke) και αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε φραγή των άνω διόδων του αέρα.

Πνευμονικά συμπτώματα με βρόγχο-σπασμούς (κρίσεις άσθματος), πεπτικά συμπτώματα (διάρροια, κοιλιακό άλγος, έμετο), νευρολογικά συμπτώματα με σύγχυση, έντονο άγχος και ένα αίσθημα επικείμενου θανάτου, συμπτώματα όπως δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση), δυσφωνία (δυσκολίες με την ομιλία) και δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή) είναι σοβαρά σημάδια.

Στο ακραίο σημείο της κλίμακας υπάρχει αποδυνάμωση του καρδιαγγειακού συστήματος με σοκ αναφυλαξίας και κατάρρευση (πτώση της πίεσης του αίματος), που οδηγεί στο θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί επειγόντως ιατρικά! Μπορεί να συμβεί ξαφνικά καρδιακή ανακοπή, είτε από την υποξία (έλλειψη οξυγόνου) που συνδέεται με αναπνευστική ανεπάρκεια είτε από την επιμονή της κατάρρευσης.

Συμπεράσματα

Τα δαγκώματα και τα τσιμπήματα είναι επικίνδυνα. Από τα πέντε εκατομμύρια θύματα από δαγκώματα και τσιμπήματα από δηλητηριώδη έντομα, οι 100.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κάθε χρόνο στη Γαλλία, καταγράφονται περίπου 2.000 δαγκώματα από έντομα και κυμαίνονται από συνηθισμένο πόνο σε θανατηφόρο σοκ από αναφυλαξία για ένα συγκεκριμένο πληθυσμό που πάσχει από αλλεργίες. Το τελευταίο υπολογίζεται στη Γαλλία να είναι 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ή 5% του συνολικού πληθυσμού.