Στα ελληνικά νερά ζουν ανάμεσά μας δηλητηριώδη ψάρια!

ASPIVENIN25€

Το δάγκωμα / τσίμπημα της δράκαινας, της σκορπίνας και του λεοντόψαρου συμβαίνει στη θάλασσα, ή και εκτός θάλασσας όταν τα ψάρια αυτά έχουν ψαρευτεί και πάει κάποιος να τα πιάσει. Αυτό που τα χαρακτηρίζει δεν είναι τόσο oερεθισμός η κοκκινίλα όσο ο δυνατός έως αφόρητος πόνος που προκαλούν. Ο κίνδυνο αλλεργικού σοκ και για τις δύο περιπτώσεις είναι πολύ μικρότερος συγκρινόμενος με αυτό της σφήκας ή του σκορπιού της στεριάς.

Τι να προσέχουμε στη θάλασσα

Το Λεοντόψαρο έχει εγκατασταθεί στη Ρόδο αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχει και σε άλλα σημεία στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Το λεοντόψαρο (Pterois miles) είναι πανέμορφο με τα μεγάλα εντυπωσιακά αγκάθια. Έχει δηλητήριο στα εντυπωσιακά αγκάθια του, αν και δεν είναι επιθετικό είναι επικίνδυνο αν το πατήσετε ή το αγγίξετε κατά λάθος.

Η Δράκαινα είναι ψάρι το οποίο ανήκει στην οικογένεια των τραχινιδών, η οποία περιλαμβάνει 9 είδη. Χαρακτηριστικό είδος της οικογενείας είναι η μεγάλη δράκαινα πού έχει μήκος έως και 40 εκατοστά και βάρος μέχρι δυο κιλά. Στην Ελλάδα ζουν τέσσερα από αυτά: η μεγάλη δράκαινα (Trachinus draco) που είναι η πιο διαδεδομένη, ή γραμμοδράκαινα (Trachinus radiatus), η αραχνοδράκαινα (Trachinus araneus) και η μικρή δράκαινα (Echiichthys vipera) που είναι και η πιο τοξική. Όλα τα είδη μοιάζουν μεταξύ τους, έχουν σκουροκίτρινο-γκρίζο χρώμα και διαθέτουν αγκάθια από τα οποία εκκρίνουν ισχυρό δηλητήριο.

Ζουν κατά βάση σε βαθιά, αλλά και σε ρηχά νερά, και συνήθως είναι κρυμμένες κάτω από την άμμο. Κυνηγάει ψάρια, πάντα μικρότερά της, συνήθως νύχτα, και τρέφεται με αυτά, αφού πρώτα τα τσιμπήσει και τα δηλητηριάσει με το υγρό που εκκρίνει από τα αγκάθια της (συγκεκριμένα επτά αγκάθια).

Το δηλητήριο αν και δεν είναι θανατηφόρο, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο σε μεγάλη ποσότητα. Το κεφάλι της είναι μικρό και το στόμα της έχει μικρά δόντια και παίρνει κλίση προς τα πάνω.

Η Σκόρπαινα η σκρόφα. Ο κόκκινος σκορπιός (Scorpaena scrofa) ή κοινώς σκορπίνα – σκόρπαινα είναι ένα τελεόστεο περκόμορφο ψάρι της οικογένειας των Σκορπαινιδών (Scorpaenidae). Εξαιτίας του χοντρού σχήματος και των πολυάριθμων ακροχορδώνων, η σκορπίνα έχει άσχημη εμφάνιση. Τα ισχυρά αγκάθια με τα οποία είναι προικισμένο στο μπροστινό τμήμα του εκτεταμένου ραχιαίου πτερυγίου, προκαλούν πολύ οδυνηρά κεντήματα. Η πιο μακριά σκληρή ακτίνα του ραχιαίου πτερύγιου του έχει στη βάση της τον αδένα του δηλητηρίου. Όσο αυξάνεται το μέγεθος του ψαριού τόσο πιο οξύς είναι ο πόνος.

Ο πόνος του δηλητήριου επίσης εξουδετερώνεται και με τη Θερμότητα άνω των 40 βαθμών, δηλ. βάζοντας την πληγή σε ζεστό νερό για όση ώρα χρειαστεί ( ή βάζοντας την καφτρα του τσιγάρου μας κοντά στην πληγή προσεκτικά χωρίς να προκαλέσουμε κάποιο έγκαυμα!)

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση δαγκώματος / τσιμπήματος δράκαινας, σκορπίνας και λεοντόψαρου:

  1. Απομακρυνθείτε γρήγορα από το σημείο επίθεσης ή αποφύγετε να ξαναπιάσετε τα ψάρια αν βρίσκονται εκτός θάλασσας.
  2. Χρισημοποίειτε άμεσα την μικροαντλία αναρρόφησης δηλητηρίου ASPIVENIN®, έχοντας προσαρμόζει στην μικροαντλία την κατάλληλη βεντούζα, ανάλογα με το μέρος του τσιμπήματος.
  3. Περιποιηθείτε το τραύμα που προκάλεσε το δάγκωμα ή το τσίμπημα με κάποιο τοπικό αντισηπτικό.
  4. Στις σοβαρές περιπτώσεις να γίνει άμεση επίσκεψη γιατρού.

Αν πατήσετε Αχινό: Οι Αχινοί είναι μικρά, θαλάσσια ζώα με ασβεστολιθικό σφαιρικό κέλυφος που φέρουν αγκάθια. Ανήκουν στην υπο-συνομοταξία των Εχινοζώων (ή Ελευθεροζώων), της συνομοταξίας των Εχινοδέρμων, στην οποία ανήκουν και οι αστερίες. Ειδικότερα, ζουν στη λάσπη του βυθού ή σε μέρη με φύκια ή επάνω σε βράχους, σε μικρό σχετικά βάθος. Αχινοί, αστερίες και φύκη είναι μερικά από τα είδη που μαρτυρούν πόσο υγιές είναι ένα θαλάσσιο οικοσύστημα. Το τραύμα από τις βελόνες του αχινού εκτός από πόνο, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και κοκκινίλα στη γύρο περιοχή. Ο κίνδυνος: Είναι πιθανό να δημιουργηθεί απόστημα στην περίπτωση που παραμείνουν κάποια αγκάθια μέσα στο δέρμα.

  • Χρισημοποίειτε άμεσα την μικροαντλία αναρρόφησης δηλητηρίου ASPIVENIN® έχοντας προσαρμόζει στην μικροαντλία την κατάλληλη βεντούζα. Η χρήση του ASPIVENIN® στη πρώτη φάση χρησιμεύει στο να βγουν προς τα έξω τα αγκάθια του αχινού.
  • Καθαρίστε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγετε περαιτέρω μολύνσεις. Αν δεν διαθέτετε καθαρίστε την περιοχή με λίγο νερό (κατά προτίμηση ζεστό γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών)
  • Μετά τη χρήση του ASPIVENIN® προσεκτικά (για να μη κοπούν) τραβάτε τα αγκάθια για να τα απομακρύνετε, με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών το οποίο έχετε απολυμάνει προηγουμένως με οινόπνευμα ή καίγοντάς το με έναν αναπτήρα. Καλό θα είναι να έχουμε και ένα μεγεθυντικό φακό για να βλέπουμε.
  • Στη συνέχεια να κάνετε επανάληψη της χρήσης του ASPIVENIN® για να εμποδίζεται ο ερεθισμός και το πρήξιμο.
  • Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία πρέπει να απολυμάνετε με οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγετε την μόλυνση.
  • Αν παρατηρείτε ακόμα μικρά μαύρα σημαδάκια που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε, πηγαίνετε σε γιατρό και μην περιμένετε να βγουν από μόνα τους. Συνήθως, ο πόνος κρατάει γύρω στις δύο μέρες. Αν όμως δεν υποχωρεί, ίσως να σας ανακουφίσουν τα ποδόλουτρα με δροσερό νερό.

Εάν τα αγκάθια που έχουν μείνει στο δέρμα είναι πολλά, τότε μπορεί να εμφανιστούν και πιο έντονα συμπτώματα σε ολόκληρο τον οργανισμό. Εάν κάποια από αυτά τα συμπτώματα είναι έντονα, ειδικά η αναπνευστική δυσφορία, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως γιατρό.