Σκορπιός

ASPIVENIN25€

Διάταξη: Αραχνοειδή

Οι σκορπιοί είναι ζώα που σχηματίζουν την ομώνυμη τάξη αρθροπόδων (Scorpiones) και ανήκουν στην ομοταξία των αραχνίδιων. Η διάρκεια ζωής των σκορπιών διαφέρει ανάλογα με το είδος. Οι περισσότεροι έχουν μέσο όρο ζωής 4-7 χρόνια. Οι σκορπιοί είναι σαρκοβόροι και τρώνε έντομα, αράχνες και άλλα μικρά ζωύφια.

Το δηλητήριο των σκορπιών είναι μίγμα υδατοδιαλυτών ουσιών και περιέχει βλενοπολυσακχαρίτες, µικρές ποσότητες υαλουρονιδάσης και φωσφολιπάσης, μικρού µοριακού βάρους µόρια (όπως η σεροτονίνη ή η ισταµίνη), ανασταλείς της πρωτεάσης, απελευθερωτές ισταµίνης και νευροτοξίνες.

Στην Ελλάδα Συναντάμε γενικά δύο είδη σκορπιών: τους ξανθούς σκορπιούς, οι οποίοι βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές ή κοντά σε λίμνες και ποτάμια και τους μαύρους σκορπιούς, που ζούνε σε ορεινές περιοχές και κάποια νησιά.

Το μέγεθος, μήκος τους, κυμαίνεται από 3 μέχρι 18 εκατοστά, έχουν μεγάλες δαγκάνες και φέρουν τέσσερα ζεύγη ποδιών και λεπτή ουρά στην οποία καταλήγει το κεντρί από το οποίο εκκρίνεται το δηλητήριο (το οποίο παράγεται από εξειδικευμένους αδένες που φέρουν στο κοιλιακό τους τμήμα) με το οποίο σκοτώνουν τα θηράματά τους. Όταν τσιμπάει, η μυώδης ουρά του στρέφεται προς τα εμπρός με το κεντρί της.

Ο σκορπιός την ημέρα κρύβεται κάτω από πέτρες, στις σχισμές των βράχων. Ακόμα και μέσα στα σπίτια, στις σκοτεινές γωνιές ή κάτω από έπιπλα.

Διαχειμάζουν σε ξηρά κλίματα και τους συναντάμε κυρίως κάτω από πέτρες, μέσα στην άμμο και σε εσοχές κορμών ανάμεσα από ξύλα, ακόμα και σε τοίχους ή σε περβάζια παραθύρων. Οι σκορπιοί είναι νυκτόβιοι και η περίοδος αιχμής της δραστηριότητας του είναι νωρίς τη νύχτα όπου βγαίνει για κυνήγι. Γι’ αυτό το λόγο, το πρωί μπορεί να τους βρούμε μέσα σε παπούτσια, παντόφλες, ρούχα κ.λπ..

Αν και οι σκορπιοί που έχουμε στη χώρα μας δεν ανήκουν στους θανατηφόρους, μπορεί να παρέλθει θάνατος του θύματος αν προκληθεί αλλεργικό σοκ. Τα τσιμπήματά τους είναι αρκετά επώδυνα και ιδιαίτερα αυτά των ξανθών. Τα μικρά παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας, με πρόβλημα υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές, γι’ αυτό πρέπει να αναζητηθεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλουν, στις περισσότερες όμως περιπτώσεις υπάρχει ένας έντονος πόνο που έρχεται και φεύγει για 12 με 24 ώρες. Προκαλεί τοπικό οίδημα, φλεγμονή η οποία συνοδεύεται από υπεραιμία στην περιοχή (αλλαγή χρωματισμού – αύξηση θερμοκρασίας). Το σημείο του δήγματος είναι πολύ ευαίσθητο στη ψηλάφηση.

Όπως συμβαίνει και με άλλα έντομα, όπως οι μέλισσες και οι σφήκες, είναι πιθανό οι άνθρωποι που παλιότερα έπεσαν θύματα από τσίμπημα σκορπιού να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ένα μεταγενέστερο δεύτερο τσίμπημα. Αυτά τα μετέπειτα τσιμπήματα είναι μερικές φορές αρκετά σοβαρά για να προκαλέσουν μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, που ονομάζεται αναφυλαξία. Τα συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι παρόμοια με εκείνα της αναφυλαξίας που προκαλούνται από τσιμπήματα μέλισσας και μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, κράμπες στο στομάχι, ναυτία και έμετο, υπέρταση, πυρετός και σπασμοί.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Το ASPIVENIN® είναι μια συσκευή Πρώτων Βοηθειών και είναι πολύ αποτελεσματικό στην αφαίρεση δηλητηρίου από τσιμπήματα και δαγκώματα εντόμων και αρθροπόδων. Εφαρμόστε την μικρο-αντλία ASPIVENIN® ανάλογα με τις οδηγίες της. Η εφαρμογή με την μικρο-αντλία ASPIVENIN® μπορεί να επαναλαμβάνετε μέχρι να μειωθεί ο πόνος.

  • Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα και τη χρήση του ASPIVENIN® είναι σημαντικό για το αποτέλεσμα της δράσης του. Για καλύτερη αποτελεσματικότητα συστήνεται να χρησιμοποιείται εντός τα πρώτα 3 λεπτά από το τσίμπημα/δάγκωμα.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρίση του ASPIVENIN® δεν αντικαθιστά την άμεση και υποχρεωτική συμβουλή ιατρού που παραμένει απαραίτητη σε περίπτωση σοβαρής αντίδρασης από τα τσιμπήματα/δαγκώματα δηλητηριώδη τσιμπημάτων.