Κίνδυνοι

Φίδι

fidi

Διάταξη: Ερπετά

Δηλητηριώδη φίδια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Η οχιά βρίσκεται στην Ευρώπη, Νότιο-ανατολική Ασία και στην Αφρική.

Ο κροταλίας ζει στην Βόρεια και Νότιο Αμερική και στην Ασία.

Επίσης συναντούνται τα Elapidae στην Αφρική (κόμπρες, μάμπα), στην Ασία (κόμπρες, κρέιτ), στην Αυστραλία, (κόμπρες) και στην Αμερική (κοραλλιογενή φίδια).

Τέλος τα νερόφιδα, τα οποία είναι προσαρμοσμένα για υδρόβια ζωή, ζουν σε τροπικές θάλασσες.

Το πιο επικίνδυνο φίδι στον κόσμο είναι το Ταϊπάν, στην Αυστραλία.

Στην Ευρώπη ανησυχούμε περισσότερο με την οχιά. Έχει μέσο μέγεθος 50 με 60εκ. με τριγωνικό κεφάλι, είναι στιβαρή, καφέ ή γκρι, με μια ζιγκ-ζαγκ σήμανση στη ράχη. Δραστηριοποιούνται από το Μάιο έως το Σεπτέμβρη, από τη σίτιση και την απολέπιση ως την αναπαραγωγή. Το χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη, θάβοντας τον εαυτό τους σε διάφορα βάθη του εδάφους.

Οι οχιές δεν είναι επιθετικές αλλά θα επιτεθούν αν αισθανθούν απειλή. Τα περισσότερα δαγκώματα συμβαίνουν το καλοκαίρι μεταξύ 11 πμ. και 3 μμ. Η ικανότητα τους να ανοίγουν πολύ τα σαγόνια τους, τους επιτρέπει να δαγκώσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Τα δαγκώματα από οχιά στη Γαλλία είναι επικίνδυνα αν και τα περισσότερα δεν έχουν σοβαρές συνέπειες και οι θάνατοι είναι πολύ λίγοι.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση παραμείνετε ψύχραιμοι:

  • Τηλεφωνήστε ή βάλτε κάποιον να τηλεφωνήσει τις πρώτες βοήθειες στο 166 για περαιτέρω καθοδήγηση!
  • Μην ανοίξετε την πληγή και μην τη ματώσετε, μην προσπαθήσετε να ρουφήξετε με το στόμα και μην εφαρμόσετε αιμοστατικό επίδεσμο στην πληγείσα περιοχή.
  • Εφαρμόστε το ASPIVENIN®
  • Καθαρίστε την πληγή με ένα αντισηπτικό (κατά προτίμηση άχρωμο για να μην μπερδευτεί ο γιατρός κατά την εξέταση του) ή με νερό και σαπούνι.
  • Εφαρμόστε μια καθαρή, στεγνή κομπρέσα πάνω στην πληγή και κρατείστε την εκεί με έναν ελάχιστα σφιχτό επίδεσμο (προσοχή να μη σταματήσει η ροή του αίματος στο πληγέν άκρο!).
  • Ακινητοποιήστε το προσβεβλημένο άκρο με ένα λουρί (για το χέρι) ή ένα νάρθηκα (για το πόδι).
  • Αν έχετε, φρεσκάρετε την πληγή με παγάκια σε μια πλαστική σακούλα η σε μία πετσέτα. Προσοχή να μην τοποθετήσετε τον πάγο απευθείας πάνω στην πληγή.
  • Μείνετε κοντά στον παθόντα καθώς περιμένετε για βοήθεια και καθησυχάστε τον. Μπορείτε να δώστε παρακεταμόλη ή άλλο αναλγητικό, αλλά μη δώσετε Ασπιρίνη.
  • Αν είσαστε στη μέση του πουθενά και δεν έχει έρθει βοήθεια, αποφύγετε την έντονη προσπάθεια και σταματήστε να περπατάτε κάθε 500 μέτρα. Μην τρέχετε! Οι πτώσεις στα μονοπάτια βουνού είναι στατιστικά πιο θανατηφόρες από τα δαγκώματα οχιάς.
  • Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν έχετε, μην χρησιμοποιήσετε ορό για την καταπολέμηση του δηλητηρίου της οχιάς στον εαυτός σας καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργίες και μπορεί να καταλήξει πιο επικίνδυνο από τα περισσότερα δαγκώματα από οχιά. Ο ορός για την καταπολέμηση του δηλητηρίου της οχιάς χρησιμοποιείται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις από εξειδικευμένους γιατρούς και όχι από μη εκπαιδευμένα άτομα.

Δράκαινα

drakaina

Διάταξη: Τραχινοειδή

Η δράκαινα είναι ψάρι της οικογένειας των τραχινοειδών.

Με ένα καθαρό χρώμα με καφέ κουκίδες, φτάνει τα 20 εκ. σε μήκος.

Βρίσκεται θαμμένη κάτω από την άμμο στη θάλασσα και μόνο το δηλητηριώδες κεντρί στη σπονδυλική της στήλη και στην κορυφή του κεφαλιού της είναι εμφανές. Βρίσκονται κυρίως στα παράκτια νερά εύκρατων θαλασσών, και ενώ η μικρή δράκαινα δεν είναι φαγώσιμη, η μεγάλη είναι πεντανόστιμη…

Το τσίμπημα της είναι πολύ οδυνηρό. Το δηλητήριο της δράκαινας περιέχει ένα συστατικό τόσο ισχυρό όσο ένα μέρος του πιο τοξικού δηλητηρίου του κροταλία. Πρόκειται για ένα δηλητήριο που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και παραλύει τα νεύρα. Ο άμεσος και πολύ έντονος καυστικός πόνος μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων και ενδεχόμενο για πνιγμό.

Ο πόνος διαρκεί από 30 λεπτά μέχρι μία ώρα, μετά διαχέεται σε όλο το άκρο ενώ μειώνεται σε μια περίοδο 12-24 ωρών, αφήνοντας ένα αίσθημα μουδιάσματος.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Το ASPIVENIN® είναι πολύ αποτελεσματικό στην περίπτωση των τσιμπημάτων από δράκαινα. Προσφέρει μια γρήγορη βοήθεια στα πρώτα οδυνηρά συμπτώματα του δηλητηρίου το οποίο εξαπλώνεται γρήγορα στο πληγωμένο άκρο, ενώ προσφεύγετε, αν χρειάζεται, στηνιατρική φροντίδα.

Σκορπιός

skorpios

Διάταξη: Αραχνοειδή

Ο σκορπιός ανήκει στην οικογένεια των αραχνοειδών.

Το εύρος του είναι πολύ μεγάλο, ζει σε σπηλιές, σε τροπικά και μεσογειακά δάση, σε φυτά και σε παραλίες, ερήμους και πεδιάδες. Το μέγεθος του ξεκινάει από 1,25 εκ. και ζει περίπου 3 χρόνια.

Η δηλητηριώδης συσκευή του είναι η ουρά του. Η περίοδος αιχμής της δραστηριότητας του είναι νωρίς τη νύχτα όπου βγαίνει για κυνήγι. Όταν τσιμπάει, η μυώδης ουρά του στρέφεται προς τα εμπρός με το κεντρί της.

Τα συμπτώματα ποικίλουν, στις περισσότερες όμως περιπτώσεις υπάρχει ένας έντονος πόνο που έρχεται και φεύγει για 12 με 24 ώρες. Μπορεί να υπάρχει ιδρώτας, τρέμουλο, κολικός και ναυτία.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Όταν ταξιδεύετε να έχετε μαζί σας το ASPIVENIN®: θα να φανεί πολύ χρήσιμο! Προφανώς στις σοβαρότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να δείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατόν.

Κουνούπι

kounoupi

Διάταξη: Δίπτερα

Το κουνούπι είναι αρθρόποδο που ανήκει στην οικογένεια τον δίπτερων (κουνούπια και μύγες).

Τα δίπτερα είναι ανάμεσα στα πιο τρομακτικά έντομα του κόσμου εξαιτίας του ρόλου τους ως φορέα πολλών ασθενειών: ελονοσία, κίτρινος πυρετός, δάγκειος πυρετός, chikungunya…

Το κουνούπι, ή culicidae, είναι μέρος μίας ομάδας εντόμων που έχουν μυζητικά στοιχεία στόματος, των οποίων συγκεκριμένα μέρη είναι μακρά και σχηματίζουν μια προβοσκίδα η οποία ρουφάει και αποβάλλει.

Για να τραφεί διεισδύει αρχικά στο αντικείμενο τροφής του και ακολουθεί μία έγχυση σάλιου και τέλος το ρούφηγμα του υγρού, στην περίπτωση αυτή το αίμα: Το κουνούπι πίνει αίμα. Αυτό που προκαλεί την πολύ δυσάρεστη φαγούρα δεν είναι ένα απευθείας ψεκαζόμενο δηλητήριο, αλλά ένα συστατικό στο σάλιο του το οποίο υπάρχει για να διατηρείται η ρευστότητα του σάλιου, ένα είδος λιπαντικού. Το θηλυκό είναι που δαγκώνει πάντα, για να διασφαλίσει την ανάπτυξη των αυγών του. Το αρσενικό τρέφεται σπάνια και κυρίως από λουλούδια.

Τα κουνούπια ελκύονται από τα σκούρα χρώματα, την ανθρώπινη θερμότητα, το ιδρωμένο, ζεστό και μαυρισμένο δέρμα.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Το ASPIVENIN® ακόμη και όταν δεν εφαρμόζεται αμέσως μετά το τσίμπημα (σπάνια κάποιος καταλαβαίνει ότι έχει τσιμπηθεί), ανακουφίζει σημαντικά από τη φαγούρα.

Σφήγκα

sfiga

Διάταξη: Υμενόπτερα

Οι σφήγκες ανήκουν στην κατηγορία των υμενοπτέρων.

Αναγνωρίζονται από τη στενή τους μέση και τις μαύρες και κίτρινες ρίγες τους. Είναι παμφάγα. Είναι το πιο επιθετικό των υμενοπτέρων, κυρίως το φθινόπωρο όπου το φαγητό σπανίζει.

Οι φωλιές τους μπορεί να είναι υπόγειες ή κολλημένες στα δέντρα, σε σοφίτες ή σε ταράτσες. Μπορεί να είναι μέχρι και 10.000 σφήγκες σε μία φωλιά. Η βασίλισσα ζει περίπου ένα χρόνο και οι κηφήνες μόνο μερικές εβδομάδες.

Όπως και στη μέλισσα, η δηλητηριώδης εργαλείο είναι μία ωοθήκη, ένα όργανο που εναποθέτονται τα αυγά. Όταν μεταμορφώνεται σε κεντρί με δηλητηριώδεις αδένες, προσφέρεται για να παραλύσει το θήραμα του ή για αυτοάμυνα.

Οι σφήγκες είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο αριθμό των ατυχημάτων στην Ευρώπη. Παρότι οι σφήγκες δεν είναι πολύ επιθετικές, παρ’ όλα αυτά είναι πολύ επικίνδυνες, μιας και το κεντρί τους μπορεί να εγχύσει δηλητήριο κατευθείαν στις φλέβες.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Το ASPIVENIN® είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια στη δηλητηρίαση από τα τσιμπήματα εντόμων, το οποίο δεν αποκλείει την ιατρική φροντίδα όσο το δυνατόν συντομότερα για σοβαρές περιπτώσεις.

Μυρμήγκι

mirmigi

Διάταξη: Υμενόπτερα

Το μυρμήγκι ανήκει στην κατηγορία των υμενοπτέρων.

Είναι το πιο συνηθισμένο ζώο στον πλανήτη. Τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει, ούτε άνυδρες έρημοι ούτε βουνά… Μπορούν να βρεθούν ακόμη και σε πολικές περιοχές.

Τα είδη των μυρμηγκιών ζουν κυρίως σε κοινότητες. Έχουν πολλές ατομικές κατηγορίες: Δύο κάστες θηλυκών, τους εργάτες και τους αναπαραγωγούς και την αρσενική κάστα. Οι περισσότεροι είναι οι εργάτες.

Τα θηλυκά έχουν ένα ολοκληρωμένο, κυρίως αμυντικό, δηλητηριώδες σύστημα. Στην Ευρώπη, ακόμη και τα πολλαπλά δαγκώματα σπάνια είναι επικίνδυνα, αλλά είναι ενοχλητικά και ιδιαίτερα δυσάρεστα. Κάποια τροπικά είδη μπορούν να προκαλέσουν δυνατές ή ακόμη και σοβαρές αντιδράσεις, για παράδειγμα το κόκκινο μυρμήγκι, το οποίο δαγκώνει και μετά ψεκάζει το δηλητήριο του μέσα στην πληγή που έχει δημιουργήσει.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Η αντλία του ASPIVENIN®, δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες με του Φαρμακοποιούς Χωρίς Σύνορα στον Αμαζόνιο του Εκουαδόρ και έδειξε τη χρησιμότητα του με ποσοστό ικανοποίησης 97% στις φυλές Shuar-Ashuar, με γιγάντια μυρμήγκια, σκορπιούς, ταραντούλες, ακόμη και φίδια.

Η χρήση του ASPIVENIN® δεν αποκλείει την ιατρική φροντίδα όσο το δυνατόν συντομότερα σε σοβαρές περιπτώσεις.

Αράχνη

araxni

Διάταξη: Αραχνοειδή

Οι αράχνες ανήκουν στην τάξη των αραχνοειδών και συναντούνται σε όλο τον κόσμο. Έχουν καταγραφεί 40.000 είδη στην παγκόσμια πανίδα.

Όλες οι αράχνες είναι δηλητηριώδεις αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό των ειδών είναι πραγματικά επικίνδυνο.

Οι περισσότερες ζουν στο έδαφος, σε τρύπες, κάτω από βράχους ή σε κουφάλες δέντρων, ενώ κάποιες προτιμούν τις όχθες των ποταμών, ακόμη και τη θάλασσα.

Οι περισσότερες ζουν μόνες τους, αλλά κάποιες ζουν σε κοινότητες. Υφαίνουν συλλογικούς ιστούς όπου ζουν πολλές αράχνες. Να σημειωθεί ότι όλα τα είδη είναι σαρκοφάγα.

Οι αράχνες δαγκώνουν… το δηλητήριο τους είναι τόσο πολύπλοκο όσο των φιδιών. Σε γενικές γραμμές, ο εμβολιασμός του δηλητηρίου τους προκαλεί μία οδυνηρή φλεγμονώδη αντίδραση. Προφανώς υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά πολύπλοκα και διάφορα συμπτώματα.

Τα είδη με πολύ τοξικό δηλητήριο είναι τα Αρανεόμορφα και τα Μυγαλόμορφα, γνωστές ως ταραντούλες. Τα πιο σοβαρά ατυχήματα είναι από τα Αυστραλιανό γένος Atrax, ή από την Trechona της Νοτίου Αμερικής.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Μετά το δάγκωμα, το ASPIVENIN® είναι μια καλή επιλογή για την ανακούφιση από τον πόνο καιτον άμεσο καθησυχασμό του παθόντα.

Η χρήση του ASPIVENIN® δεν αποκλείει την ιατρική φροντίδα όσο το δυνατόν συντομότερα για σοβαρές περιπτώσεις.

Τσιμπούρι

tsimpouri

Διάταξη: Αραχνοειδές

Τα τσιμπούρια ανήκουν στα ακάρεα, ή στην οικογένεια των ακάρεων της σκόνης. Τα ακάρεα είναι αρθρόποδα όπου το σώμα τους φαίνεται να μην έχει τμήματα.

Η ομοιότητα τους με μικροσκοπικές αράχνες τα κατατάσσει στην κατηγορία των αραχνοειδών. Θεωρείται ότι υπάρχουν περίπου 30.000 με μισό εκατομμύριο είδη. Διαθέτουν μεγάλη προσαρμοστικότητα και μπορεί να βρεθούν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ανταρκτικής και τους ωκεανούς.

Τα τσιμπούρια ή «θρομβοειδή» επωάζουν μικροσκοπικές προνύμφες. Το θηλυκό γεννάει τα αυγά του στο έδαφος και η προνύμφη που προκύπτει περιμένει στο χορτάρι μέχρι να συναντήσει ένα θερμόαιμο σπονδυλωτό, για παράδειγμα έναν άνθρωπο. Στη συνέχεια σέρνεται πάνω στα χέρια και τα πόδια και συγκεντρώνονται σε φυσικές κοιλότητες όπως μασχάλες ή περιοχές του δέρματος συμπιέζονται, όπως κοντά στην ζώνη.

Το μικρό τους μέγεθος των 0,25 χιλ. δεν τα εμποδίζει στο να δαγκώσουν και να εγχύσουν το σάλιο τους το οποίο περιέχει ουσίες που βοηθούν στην εξωτερική προ-πέψη. Τα δαγκώματα από τσιμπούρι είναι ενοχλητικά, προκαλούν φαγούρα την επόμενη μέρα η οποία διαρκεί 5 ή 6 μέρες. Προκαλούν ένα μεγάλο πρήξιμο 1-2 εκατοστών. Τα τσιμπούρια ευδοκιμούν στα λιβάδια από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβρη.

Μέτρα έκτακτης ανάγκης

Το ASPIVENIN® ανακουφίζει αποτελεσματικά από τη φαγούρα.

Μέλισσα

melisa

Διάταξη: Υμενόπτερα

Οι μέλισσες είναι μέρος της διάταξης των υμενοπτέρων και περιλαμβάνουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό ειδών, πάνω από 20000.

Μια αποικία μπορεί να έχει 50.000 έως 60.000 θηλυκές εργάτριες με ορισμένες εκατοντάδες ή το πολύ μερικές χιλιάδες των αρσενικών εργατών.

Η βασίλισσα ζει 4 με 5 χρόνια, ενώ οι εργάτες ζουν 5 με 7 βδομάδες.

Οι μέλισσες δεν είναι άμεσα επιθετικές εκτός αν αισθανθούν απειλή. Κάποιες συνθήκες αυξάνουν την επιθετικότητα τους, όπως οι άνεμοι, οι καταιγίδες, τεχνητές οσμές, αλκοόλ ή ιδρώτας. Το αγκαθωτό κεντρί τους αποκόπτεται κατά το τσίμπημα και μένει στην πληγή με το θύλακα του δηλητηρίου, το οποίο συνεχίζει να εξαπλώνει το δηλητήριο. Για τις μέλισσες το τσίμπημα σημαίνει τον ίδιο τους το θάνατο.

Μέτρα έκτακτης ανάγκης

Για τα τσιμπήματα από μέλισσα είναι σημαντικό να μην αφαιρεθεί το κεντρί πριν την εφαρμογή του ASPIVENIN® καθώς διευκολύνει την εξαγωγή του δηλητηρίου.

Το ASPIVENIN® είναι πολύ αποτελεσματικό στην αφαίρεση δηλητηρίου από τσιμπήματα εντόμων, αλλά κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατό για τις σοβαρές περιπτώσεις.