Κίνδυνοι

Ο ΑΧΙΝΟΣ

urchin 1 

Το πάτημα του αχινού είναι μία από τις δυσάρεστες εμπειρίες του καλοκαιριού. Σε όλους μας έχει τύχει να πατήσουμε κατά λάθος έναν αχινό, καθώς μπαίνουμε στη θάλασσα και δεν βλέπουμε καλά πού πατάμε.

Ο πόνος που προκαλείται όταν πατήσουμε τα αγκάθια του αχινού είναι πολλές φορές οξύς αφού η φύση τον έχει προικίσει προκειμένου να αμύνεται με δηλητήριο. Δεν είναι όλοι οι αχινοί δηλητηριώδεις γι' αυτό και δεν πονάνε όλοι το ίδιο.

Αρχικά υπάρχει μόνο μικρή ενόχληση, αλλά μέσα σε 15-30 λεπτά ο πόνος φτάνει τη μέγιστη έντασή του και μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες μέχρι να καταφέρετε να τα βγάλετε
Τις πρώτες ώρες, τα εύθραυστα απομεινάρια των σπασμένων αγκαθιών παραμένουν μέσα στο δέρμα ή εξέρχονται από μόνα τους αυτόματα, εξωθούμενα κατά τις κινήσεις του ποδιού.

Τι πρέπει να κάνουμε αν πατήσουμε αχινό:

- Να βουτήξετε το πόδι σας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό. (έναν δεν υπάρχει ζεστό νερό το κρατάτε μέσα στη θάλασσα για να μαλακώσει η περιοχή). Στη συνέχεια και αφού έχει μαλακώσει το δέρμα, πρέπει να βγάλετε τα αγκάθια ένα, ένα. Πιέζουμε το κρέας, δεξιά και αριστερά από το αγκάθι, μέχρι να ξεμυτίσει από το δέρμα. Μετά το τραβάτε με ένα τσιμπιδάκι των φρυδιών, ένα-ένα προσεχτικά.
- Η χρήση πρώτων βοηθειών με το ASPIVENIN® για τον ΑΧΙΝΟ εφαρμόζεται σε τρία βήματα:

 • στεγνώσετε το μέρος της εισαγωγής του αγκαθιού και εφαρμόσετε τις πρώτες βοήθησες με τη χρήση του ASPIVENIN® για 2 λεπτά, για να βγουν οι τοξικές ουσίες και να απαλύνεται ο πόνος.
 • προσπαθείτε με ένα τσιμπιδάκι να βγάλετε το αγκάθι.
 • επανάληψή της αναρρόφησης με ASPIVENIN® για άλλα 2 λεπτά, ανεξάρτητα από εάν έχει βγει ή όχι το αγκάθι.

Η επαναληπτική εφαρμογή με το ASPIVENIN® καθαρίσει εις βάθος το σημείο της εσοχής του αγκαθιού.
- Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία να απολυμάνετε την περιοχή με οξυζενέ και οινόπνευμα για να αποφύγουμε την μόλυνση.
- Εάν εμφανιστούν σημεία λοίμωξης, όπως πύον, ερυθρότητα ή θερμότητα, φλεγμονή των τενόντων ή του θύλακα της άρθρωσης, καλέστε το γιατρό σας.

Η τελική αποκατάσταση μπορεί να πάρει λίγες εβδομάδες και γίνεται αυτόματα: τα υπολείμματα των αγκαθιών εξέρχονται σταδιακά μόνα τους από το δέρμα.

Φίδι

Διάταξη: Ερπετά

Snake 1snake 2

Πόσα είδη φιδιών υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια με δηλητήριο πραγματικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο?

Πόσο επικίνδυνες είναι οι οχιές; Τι κάνουμε αν μας δαγκώσουν;

Ο Έλληνας καθηγητής βιολόγος Ηλίας Στραχίνης, με ειδίκευση στη γενετική και την οικολογία των ερπετών και αμφιβίων, μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ αναφέρει περιγράφει μέσα από την έκδοση «Επικίνδυνα Φίδια & Αράχνες της Ελλάδας. Αναγνώριση- Επικινδυνότητα- Συμπεριφορά- Πρώτες Βοήθειες – Πρόληψη» (www.iliasstrachinis.gr) λεπτομέριες για τα Φίδια στην Ελλάδα.

Έλληνας καθηγητής Βιολογίας κ. Στραχίνης δίνει πρακτικές συμβουλές αναγνώρισης οχιών και ερπετών, οδηγίες για πρώτες βοήθειες ύστερα από δαγκώματα και διάφορους τρόπους για να απομακρύνουμε τα ζώα αυτά από το σπίτι και το αυτοκίνητό μας.

«Σε όλη την ελληνική επικράτεια συναντάμε συνολικά 23 είδη φιδιών, από τα οποία μόνο τα 7 φέρουν δηλητήριο, ενώ από αυτά, μόνο τα 5 έχουν επικίνδυνο δάγκωμα για τον άνθρωπο και πρόκειται για τα φίδια της οικογένειας των Εχιδνιδών, δηλαδή είδη οχιάς. Τα υπόλοιπα δύο δηλητηριώδη φίδια (Αγιόφιδο και Σαπίτης) ανήκουν σε άλλες οικογένειες και είναι ουσιαστικά ακίνδυνα για εμάς», αναφέρεται στην έκδοση.

«Το δηλητήριο των οχιών της χώρας μας είναι κυρίως κυτταρολυτικό και όχι νευροτοξικό, κάτι που μας δίνει πολύ χρόνο για να μεταβούμε σε ένα νοσοκομείο σε περίπτωση που δαγκωθούμε. Φίδια με κυρίως νευροτοξικό δηλητήριο, όπως η κόμπρα, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά σε εξωτικές περιοχές άλλων ηπείρων. Ως εκ τούτου, μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα φιδιού στην Ελλάδα διαθέτουμε υπεραρκετό χρόνο ώστε να επισκεφτούμε εγκαίρως ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες», εξηγεί ο κ. Στραχίνης.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Τι κάνουμε ύστερα από ένα τσίμπημα οχιάς; Ο κ. Στραχίνης, στην ιστοσελίδα www.herpetofauna.gr δίνει συγκεκριμένες οδηγίες, τονίζοντας ότι τα πρώτα συμπτώματα μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα, είναι έντονος πόνος και οίδημα.

«Μην πανικοβάλλεστε γιατί ο πανικός αυξάνει τους καρδιακούς ρυθμούς και κατά συνέπεια τους ρυθμούς του μεταβολισμού και της εξέλιξης των συμπτωμάτων. Αφαιρέστε όποιο αντικείμενο ή ύφασμα θα μπορούσε να σφίξει το μέλος όσο αυτό πρήζεται. Κρατήστε το θύμα και ειδικά το δαγκωμένο μέλος όσο το δυνατόν πιο ακίνητο. Κρατήστε το σημείο του δήγματος πιο χαμηλά από την καρδιά. Μην κόβετε ή σκίζετε το δέρμα- μη ρουφάτε το δηλητήριο. Μη δένετε το δαγκωμένο μέλος. Μην τοποθετείτε πάγο στην περιοχή του δήγματος.

Μη δίνετε παυσίπονα ή αλκοόλ στον ασθενή (εξαιρείται η παρακεταμόλη)».

sos

 • Σε περιπτώσεις δαγκώματος φιδιού εδώ στη Ελλάδα, η εφαρμογή με την συσκευή πρώτων βοηθειών ASPIVENIN® έχει βοηθήσει ουσιαστικά.
 • Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα και τη χρήση του ASPIVENIN® είναι σημαντικό για το αποτέλεσμα της δράσης του. Για καλύτερη αποτελεσματικότητα συστήνεται να χρησιμοποιείται εντός τα πρώτα 3 λεπτά από το τσίμπημα/δάγκωμα.
 • ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρίση του ASPIVENIN® δεν αντικαθιστά την άμεση και υποχρεωτική συμβουλή ιατρού που παραμένει απαραίτητη σε περίπτωση σοβαρής αντίδρασης από τα τσιμπήματα/δαγκώματα δηλητηριώδη τσιμπημάτων.

Χρήση ASPIVENIN® Μετά από δάγκωμα φιδιού

Αναφορά γιατρού πατήστε εδώ.

Δράκαινα, Σκορπιό και Λιοντόψαρο

dragonfish 1 dragonfish 2

dragonfish 3 dragonfish4

Διάταξη: Τραχινοειδή – Ακτινοπτερύγιοι

Το δάγκωμα / τσίμπημα της Δράκαινας, της Σκορπίνας και του Λεοντόψαρου συμβαίνει στη θάλασσα, ή και εκτός θάλασσας όταν τα ψάρια αυτά έχουν ψαρευτεί και πάει κάποιος να τα πιάσει. Αυτό που τα χαρακτηρίζει δεν είναι τόσο o ερεθισμός η κοκκινίλα όσο ο δυνατός έως αφόρητος πόνος που προκαλούν.

Η Δράκαινα είναι ψάρι το οποίο ανήκει στην οικογένεια των τραχινιδών, η οποία περιλαμβάνει 9 είδη. Χαρακτηριστικό είδος της οικογενείας είναι η μεγάλη δράκαινα πού έχει μήκος έως και 40 εκατοστά και βάρος μέχρι δυο κιλά. Στην Ελλάδα ζουν τέσσερα από αυτά: η μεγάλη δράκαινα (Trachinus draco) που είναι η πιο διαδεδομένη, ή γραμμοδράκαινα (Trachinus radiatus), η αραχνοδράκαινα (Trachinus araneus) και η μικρή δράκαινα (Echiichthys vipera) που είναι και η πιο τοξική. Όλα τα είδη μοιάζουν μεταξύ τους, έχουν σκουροκίτρινο-γκρίζο χρώμα με καφέ κουκίδες και διαθέτουν αγκάθια από τα οποία εκκρίνουν ισχυρό δηλητήριο. Έχει επτά δηλητηριώδεις αγκαθωτές ακτίνες στο ραχιαίο πτερύγιο, ενώ και στην άκρη του επικαλύμματος υπάρχει ένα αγκάθι. Αυτά συνδέονται με δηλητηριώδεις αδένες, το δηλητήριο των οποίων ενεργεί τόσο στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου όσο και στο αίμα όταν αυτός έχει την ατυχία να τσιμπηθεί. Ο κίνδυνο αλλεργικού σοκ είναι πολύ μικρότερος συγκρινόμενος με αυτό της σφήκας ή του σκορπιού της στεριάς

Βρίσκεται θαμμένη κάτω από την άμμο στη θάλασσα και μόνο το δηλητηριώδες κεντρί στη σπονδυλική της στήλη και στην κορυφή του κεφαλιού της είναι εμφανές.

Το δηλητήριο της δράκαινας είναι θερμοδιασπώμενο, αν θερμανθεί πάνω από τους 50 βαθμούς αδρανοποιείται. Με προσοχή λοιπόν, θερμαίνουμε το τραύμα και πάτε σε γιατρό .

Ο πόνος διαρκεί από 30 λεπτά μέχρι μία ώρα, μετά διαχέεται σε όλο το άκρο ενώ μειώνεται σε μια περίοδο 12-24 ωρών, αφήνοντας ένα αίσθημα μουδιάσματος.

Η Σκόρπαινα η σκρόφα. Ο κόκκινος σκορπιός (Scorpaena scrofa) ή κοινώς σκορπίνα – σκόρπαινα είναι ένα τελεόστεο περκόμορφο ψάρι της οικογένειας των Σκορπαινιδών (Scorpaenidae). Εξαιτίας του χοντρού σχήματος και των πολυάριθμων ακροχορδώνων, η σκορπίνα έχει άσχημη εμφάνιση. Τα ισχυρά αγκάθια με τα οποία είναι προικισμένο στο μπροστινό τμήμα του εκτεταμένου ραχιαίου πτερυγίου, προκαλούν πολύ οδυνηρά κεντήματα. Η πιο μακριά σκληρή ακτίνα του ραχιαίου πτερύγιου του έχει στη βάση της τον αδένα του δηλητηρίου. Όσο αυξάνεται το μέγεθος του ψαριού τόσο πιο οξύς είναι ο πόνος.

Το τσίμπημα της δράκαινας και της σκορπίνας είναι εξαιρετικά επώδυνο. Το αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση είναι ο έντονος και με διάρκεια πόνος, η λιποθυμία, ο εμετός και ο υψηλός πυρετός. Οι παρενέργειες ενός τέτοιου τσιμπήματος διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με τις άμυνες και τις αντιστάσεις του οργανισμού του.

Ο πόνος του δηλητήριου επίσης εξουδετερώνεται και με τη Θερμότητα άνω των 40 βαθμών, δηλ. βάζοντας την πληγή σε ζεστό νερό για όση ώρα χρειαστεί ( ή βάζοντας την καφτρα του τσιγάρου μας κοντά στην πληγή προσεκτικά χωρίς να προκαλέσουμε κάποιο έγκαυμα!)

Το Λεοντόψαρο ανήκει στην οικογένεια των Σκορπινιδών. Το επιστημονικό όνομά του, Pterois miles, προέρχεται από το ελληνικό «φτερό» και το λατινικό «στρατιώτης» και οφείλεται στα εντυπωσιακά δηλητηριώδη αγκάθια του που αποτελούν το τρομερό όπλο του. Είναι αρκετά μεγάλο ψάρι, το μέσο μήκος του είναι τα 35 εκατοστά αλλά μπορεί να φθάσει και τα 50. Δεν θα πλησιάσει τον άνθρωπο αν ο ίδιος δεν το ενοχλήσει, εκτός και αν πρόκειται για κάποιον δύτη. Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο προκύπτει όταν δεν το βλέπουμε και το πατάμε ή ερχόμαστε σε επαφή μαζί του χωρίς να το καταλάβουμε. Του αρέσουν τα ρηχά νερά γιατί είναι πιο ζεστά.

Το τσίμπημα ενός Λεοντόψαρου δεν είναι θανάσιμο, αλλά το δηλητήριο του προκαλεί οίδημα και ισχυρό τοπικό πόνο μέσα σε λίγα λεπτά. Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης (κάτι που ισχύει για όλα τα τσιμπήματα) τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι πολύ έντονος πόνος, οίδημα, «κάψιμο» και κοκκίνισμα τοπικά στο σημείο που έχει τρυπηθεί, ναυτία, εφίδρωση, δύσπνοια ή ενίοτε και τάση για εμετό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ακόμη και προσωρινή παράλυση των άκρων

Το δηλητήριο του λεοντόψαρου μπορεί επίσης να προκαλέσει νέκρωση ιστών και σε ορισμένες περιπτώσεις να εξαπλωθεί, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί σωστά και εγκαίρως. Φροντίστε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν συμβεί κάποιο από τα παραπάνω.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

 • Απομακρυνθείτε γρήγορα από το σημείο επίθεσης ή αποφύγετε να ξαναπιάσετε τα ψάρια αν βρίσκονται εκτός θάλασσας.
 • Αφαιρέσετε το κομμάτια της σπονδυλικής στήλης, αγκάθια και τα οποιαδήποτε θραύσματα που βρίσκονται στο τραύμα.
 • Στεγνώστε την περιοχή γύρο από την πληγή και εφαρμόστε άμεσα την μικροαντλία αναρρόφησης δηλητηρίου ASPIVENIN® ανάλογα με τις οδηγίες , έχοντας προσαρμόζει την κατάλληλη βεντούζα.
 • Μην τοποθετήσετε πάγο ή κρύες κομπρέσες στο πρήξιμό σας. Το δηλητήριο είναι θερμοδιασπώμενο, αν θερμανθεί πάνω από τους 50 βαθμούς αδρανοποιείται.
 • Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα και τη χρήση του ASPIVENIN® είναι σημαντικό για το αποτέλεσμα της δράσης του. Για καλύτερη αποτελεσματικότητα συστήνεται να χρησιμοποιείται εντός τα πρώτα 3 λεπτά από το τσίμπημα/δάγκωμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρίση του ASPIVENIN® δεν αντικαθιστά την άμεση και υποχρεωτική συμβουλή ιατρού που παραμένει απαραίτητη σε περίπτωση σοβαρής αντίδρασης από τα τσιμπήματα/δαγκώματα δηλητηριώδη τσιμπημάτων.

Σκορπιός

skorpios 1

Διάταξη: Αραχνοειδή

Οι σκορπιοί είναι ζώα που σχηματίζουν την ομώνυμη τάξη αρθροπόδων (Scorpiones) και ανήκουν στην ομοταξία των αραχνίδιων. Η διάρκεια ζωής των σκορπιών διαφέρει ανάλογα με το είδος. Οι περισσότεροι έχουν μέσο όρο ζωής 4-7 χρόνια. Οι σκορπιοί είναι σαρκοβόροι και τρώνε έντομα, αράχνες και άλλα μικρά ζωύφια.

Το δηλητήριο των σκορπιών είναι μίγμα υδατοδιαλυτών ουσιών και περιέχει βλενοπολυσακχαρίτες, µικρές ποσότητες υαλουρονιδάσης και φωσφολιπάσης, μικρού µοριακού βάρους µόρια (όπως η σεροτονίνη ή η ισταµίνη), ανασταλείς της πρωτεάσης, απελευθερωτές ισταµίνης και νευροτοξίνες.

Στην Ελλάδα Συναντάμε γενικά δύο είδη σκορπιών: τους ξανθούς σκορπιούς, οι οποίοι βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές ή κοντά σε λίμνες και ποτάμια και τους μαύρους σκορπιούς, που ζούνε σε ορεινές περιοχές και κάποια νησιά.

Το μέγεθος, μήκος τους, κυμαίνεται από 3 μέχρι 18 εκατοστά, έχουν μεγάλες δαγκάνες και φέρουν τέσσερα ζεύγη ποδιών και λεπτή ουρά στην οποία καταλήγει το κεντρί από το οποίο εκκρίνεται το δηλητήριο (το οποίο παράγεται από εξειδικευμένους αδένες που φέρουν στο κοιλιακό τους τμήμα) με το οποίο σκοτώνουν τα θηράματά τους. Όταν τσιμπάει, η μυώδης ουρά του στρέφεται προς τα εμπρός με το κεντρί της.

Ο σκορπιός την ημέρα κρύβεται κάτω από πέτρες, στις σχισμές των βράχων. Ακόμα και μέσα στα σπίτια, στις σκοτεινές γωνιές ή κάτω από έπιπλα.

Διαχειμάζουν σε ξηρά κλίματα και τους συναντάμε κυρίως κάτω από πέτρες, μέσα στην άμμο και σε εσοχές κορμών ανάμεσα από ξύλα, ακόμα και σε τοίχους ή σε περβάζια παραθύρων. Οι σκορπιοί είναι νυκτόβιοι και η περίοδος αιχμής της δραστηριότητας του είναι νωρίς τη νύχτα όπου βγαίνει για κυνήγι. Γι’ αυτό το λόγο, το πρωί μπορεί να τους βρούμε μέσα σε παπούτσια, παντόφλες, ρούχα κ.λπ..

Αν και οι σκορπιοί που έχουμε στη χώρα μας δεν ανήκουν στους θανατηφόρους, μπορεί να παρέλθει θάνατος του θύματος αν προκληθεί αλλεργικό σοκ. Τα τσιμπήματά τους είναι αρκετά επώδυνα και ιδιαίτερα αυτά των ξανθών. Τα μικρά παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας, με πρόβλημα υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές, γι’ αυτό πρέπει να αναζητηθεί άμεση ιατρική φροντίδα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα ποικίλουν, στις περισσότερες όμως περιπτώσεις υπάρχει ένας έντονος πόνο που έρχεται και φεύγει για 12 με 24 ώρες. Προκαλεί τοπικό οίδημα, φλεγμονή η οποία συνοδεύεται από υπεραιμία στην περιοχή (αλλαγή χρωματισμού – αύξηση θερμοκρασίας). Το σημείο του δήγματος είναι πολύ ευαίσθητο στη ψηλάφηση.

Όπως συμβαίνει και με άλλα έντομα, όπως οι μέλισσες και οι σφήκες, είναι πιθανό οι άνθρωποι που παλιότερα έπεσαν θύματα από τσίμπημα σκορπιού να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ένα μεταγενέστερο δεύτερο τσίμπημα. Αυτά τα μετέπειτα τσιμπήματα είναι μερικές φορές αρκετά σοβαρά για να προκαλέσουν μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, που ονομάζεται αναφυλαξία. Τα συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι παρόμοια με εκείνα της αναφυλαξίας που προκαλούνται από τσιμπήματα μέλισσας και μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, κράμπες στο στομάχι, ναυτία και έμετο, υπέρταση, πυρετός και σπασμοί.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Το ASPIVENIN® είναι μια συσκευή Πρώτων Βοηθειών και είναι πολύ αποτελεσματικό στην αφαίρεση δηλητηρίου από τσιμπήματα και δαγκώματα εντόμων και αρθροπόδων. Εφαρμόστε την μικρο-αντλία ASPIVENIN® ανάλογα με τις οδηγίες της. Η εφαρμογή με την μικρο-αντλία ASPIVENIN® μπορεί να επαναλαμβάνετε μέχρι να μειωθεί ο πόνος.

 • Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα και τη χρήση του ASPIVENIN® είναι σημαντικό για το αποτέλεσμα της δράσης του. Για καλύτερη αποτελεσματικότητα συστήνεται να χρησιμοποιείται εντός τα πρώτα 3 λεπτά από το τσίμπημα/δάγκωμα.
 • ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρίση του ASPIVENIN® δεν αντικαθιστά την άμεση και υποχρεωτική συμβουλή ιατρού που παραμένει απαραίτητη σε περίπτωση σοβαρής αντίδρασης από τα τσιμπήματα/δαγκώματα δηλητηριώδη τσιμπημάτων.

Κουνούπι

Διάταξη: Δίπτερα - Αρθρόποδα (Arthropoda)

kounoupi 1

Το κουνούπι είναι αρθρόποδο που ανήκει στην οικογένεια τον δίπτερων (Culicidae). Είναι μέρος μίας ομάδας εντόμων που έχουν μυζητικά στοιχεία στόματος, των οποίων συγκεκριμένα μέρη είναι μακρά και σχηματίζουν μια προβοσκίδα. Όταν τα κουνούπια τσιμπάνε, ρουφάνε αίμα ενώ παράλληλα εγχέουν μικρή ποσότητα από το σάλιο τους. Τα θηλυκά κουνούπια είναι που τσιμπάνε για να πίνουν αίμα για να διασφαλίσει την ανάπτυξη των αυγών τους. Το αρσενικό τρέφεται κυρίως από λουλούδια.

Τα δίπτερα είναι ανάμεσα στα πιο τρομακτικά έντομα του κόσμου εξαιτίας του ρόλου τους ως φορέα πολλών ασθενειών. Μεταδίδουν παθογόνα μέσω του σάλιου τους και είναι γνωστό ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο και για εκατοντάδες εκατομμυρίων κρούσματα με σοβαρή ασθένεια (ελονοσία, κίτρινος πυρετός, δάγκειος πυρετός, νόσος τσικουγκούνια).

Για να μολυνθεί ένα κουνούπι, πρέπει πρώτα να τσιμπήσει ένα μολυσμένο ξενιστή (ζώο ή άνθρωπο).

Το σάλιο των κουνουπιών έχει αντιπηκτικές ιδιότητες ενώ περιέχει πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες είναι ξένες ουσίες στο σώμα του ανθρώπου και πυροδοτούν το ανοσοποιητικό του σύστημα, και για να τις καταπολεμήσει, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει την ισταμίνη, μια ένωση η οποία βοηθάει τα λευκά αιμοσφαίρια να φτάσουν στην πληγείσα περιοχή.

Η ισταμίνη είναι αυτή που προκαλεί τον κνησμό, τη φλεγμονή και το πρήξιμο. Ο κνησμός που προκαλεί το τσίμπημα από κουνούπι μπορεί να γίνει αρκετά έντονος και ενοχλητικός και μάλιστα όσο πιο πολύ ξύνετε κάποιος, τόσο πιο έντονος γίνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος να τραυματίσετε το δέρμα σας και να πάθετε μόλυνση.

Κουνούπι Τίγρης (Aedes albopictus - Aedes aegypti)

kounoupi 2

Το Κουνούπι Τίγρης είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο διεθνώς είδος κουνουπιού τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Έτσι όλο και πιο συχνές είναι πλέον οι αναφορές για το “Asian Tiger Mosquito”, με αποτέλεσμα όλοι σχεδόν να έχουμε ακούσει ή διαβάσει κάτι για το περίφημο «Κουνούπι Τίγρης». Χαρακτηρίζεται από το έντονο μαύρο και άσπρο χρώμα του, τα μαύρα και άσπρα ριγωτά του πόδια και το μικρό, μαύρο και άσπρο ριγωτό σώμα. Αποκαλείται Aσιατικός τίγρης εξαιτίας της ριγέ εμφάνισής του.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε όλο και περισσότερα στοιχεία αναφορικά με τα κουνούπια τίγρεις και τους ιούς που μεταφέρουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα κατέγραφε 2018 τουλάχιστον 6 θύματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από το τσίμπημα κουνουπιού.

Αυτό το κουνούπι έχει αναχθεί σε σημαντικό παράσιτο και προκαλεί μεγάλη ενόχληση διότι αναπτύσσεται σε τεχνητές εστίες νερού κοντά στον άνθρωπο (παρά σε υδροβιότοπους) και συνήθως πετά και τρέφεται και τη μέρα, πέρα από το σούρουπο και την αυγή. Επιδημιολογικά είναι σημαντικός φορέας για τη μετάδοση πολλών ιογενών παθογόνων που προκαλούν ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, δάγκειος πυρετός, εγκεφαλίτιδα του Σαιντ Λούις, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και ιού του δυτικού Νείλου, νόσος Τσικουγκούνια καθώς και διάφορα νηματώδη παράσιτα που προκαλούν φιλαρίαση.

Είναι πολύ επιθετικό κι επιτίθεται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκαλεί πρήξιμο και προτιμά να τσιμπά τα γόνατα και τους αστραγάλους. Εκτός από τον άνθρωπο, καθώς ζει μέσα σε κήπους και αυλές σπιτιών, τρέφεται ακόμα και με αίμα από τα κατοικίδια, αλλά περιστασιακά και από τα πτηνά.

 • Το κουνούπι τσιμπάει συνήθως την αυγή ή το σούρουπο, στη σκιά και όταν έχει συννεφιά, αλλά μπορεί να τσιμπήσει οποιαδήποτε ώρα σε εσωτερικού χώρο.
 • Το κουνούπι αναπαράγεται σε στάσιμα νερά. Αυτά μπορεί να είναι βάζα με λουλούδια, ανοικτά βαρέλια, κουβάδες και λάστιχα αυτοκινήτων, αλλά πιο επικίνδυνα μέρη είναι το νερό της τουαλέτας και υγρά πατώματα του μπάνιου, επειδή του επιτρέπουν να αναπαράγεται μέσα στα σπίτια. Έρευνες έχουν δείξει ότι ουσίες που εκπέμπονται από συγκεκριμένα βακτήρια διεγείρουν το θηλυκό να γεννήσει. Προτιμούν περισσότερο νερά που έχουν συγκεκριμένη συγκέντρωση λιπαρών οξέων και άλλων οργανικών ουσιών.
 • Τα κουνούπια ελκύονται από τα σκούρα χρώματα, την ανθρώπινη θερμότητα, το ιδρωμένο, ζεστό και μαυρισμένο δέρμα.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Το ASPIVENIN® ανακουφίζει από τη φαγούρα και απαλύνει σημαντικά τις αλλεργικές αντιδράσεις από ένα τσίμπημα, ακόμη και όταν δεν εφαρμόζεται αμέσως μετά το τσίμπημα (σπάνια κάποιος καταλαβαίνει ότι έχει τσιμπηθεί). Το ASPIVENIN® καθαρίζει επίσης την περιοχή του τσιμπήματος προστατεύοντας ενάντια της ανάπτυξης τον μικροβίων και της μόλυνσης γύρο από το τσίμπημα.

 

Σφήγκα

Διάταξη: Υμενόπτερα

ΣΦΗΚΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΚΟΣ (Σέρσεγκας η Σερσένη)

bee 01

Οι σφήγκες ανήκουν στην κατηγορία των υμενοπτέρων.

Είναι πολύ επιθετικές, ιδιαίτερα όταν αντιληφθούν τροφή. Προσελκύονται από μυρωδιές τροφίμων και κυρίως με ότι περιέχει ζάχαρη
Φτιάχνουν τις φωλιές τους στο έδαφος.

Οι σφήκες δεν αφήνουν κεντρί μετά το νυγμό και μπορούν να τσιμπήσουν το θύμα τους περισσότερες από μία, φορές.

Αναγνωρίζονται από τη στενή τους μέση και τις μαύρες και κίτρινες ρίγες τους. Είναι παμφάγα. Είναι το πιο επιθετικό των υμενοπτέρων, κυρίως το φθινόπωρο όπου το φαγητό σπανίζει.

Οι φωλιές τους μπορεί να είναι υπόγειες ή κολλημένες στα δέντρα, σε σοφίτες ή σε ταράτσες. Μπορεί να είναι μέχρι και 10.000 σφήγκες σε μία φωλιά. Η βασίλισσα ζει περίπου ένα χρόνο και οι κηφήνες μόνο μερικές εβδομάδες.

Όπως και στη μέλισσα, η δηλητηριώδης εργαλείο είναι μία ωοθήκη, ένα όργανο που εναποθέτονται τα αυγά. Όταν μεταμορφώνεται σε κεντρί με δηλητηριώδεις αδένες, προσφέρεται για να παραλύσει το θήραμα του ή για αυτοάμυνα.

Οι σφήγκες είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο αριθμό των ατυχημάτων στην Ευρώπη. Παρότι οι σφήγκες δεν είναι πολύ επιθετικές είναι πολύ επικίνδυνες και το κεντρί τους μπορεί να εγχύσει δηλητήριο κατευθείαν στις φλέβες.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΗΚΑ: Σκούρκος, Σέρσεγκας ή Σερσένη (vespa crabro - vespa orientalis)

bee 04

Είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από την κοινή σφήκα και τσιμπάει συνήθως σε κοντινή απόσταση από τη φωλιά του. Οι Σκούρκοι (μεγάλες κόκκινες σφήκες) είναι έντομα που ζουν σε αποικίες με ουσιαστική δραστηριότητα από τα μέσα του Μάη μέχρι και τα μέσα του Οκτώβρη.
Φτιάχνουν μεγάλες φωλιές που μοιάζουν με πεπιεσμένο χαρτί σε δέντρα ή θάμνους, ή σε εγκαταλελειμμένες φωλιές πουλιών

Είναι πολύ επιθετικές, ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τη φωλιά τους.

Η ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΦΗΚΑ Σέρσεγκας (Vespa Mandarinia)

bee 03

Η ασιατική γιγάντια σφήκα έχει χαρακτηρισθεί το πιο δηλητηριώδες και επίφοβο έντομο στον κόσμο. Έχει την ικανότητα να τρομάζει ακόμη και άλλες σφήκες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι σφήκες αυτές μπορούν να τσιμπήσουν περισσότερες από μία φορές, ενώ το καρφί που διαθέτουν μπορεί να σκοτώσει μέχρι και 40 μέλισσες το λεπτό.

Η ασιατική γιγάντια σφήκα έχει μήκος 45 χιλιοστών, ενώ το κεφάλι της έχει πορτοκαλί χρώμα και μεγάλα μάτια. «Μοιάζουν σαν να βγήκαν από τις σελίδες κόμικ τρόμου. Το τσίμπημα της ασιατικής σφήκας χαρακτηρίστηκε από «θύματά» της μαρτυρικό, ενώ τα επιθετικά αυτά έντομα έχουν την ικανότητα να τσιμπήσουν πολλές φορές το θύμα τους. Το κεντρί τους, μήκους έξι χιλιοστών, είναι ικανό να περάσει μέσα από τις προστατευτικές στολές των μελισσοκόμων.

Οι σφήκες αυτές γίνονται επιθετικές, εάν απειληθούν οι υπόγειες φωλιές τους ή η πηγή τροφής τους. Το δηλητήριο τους, επτά φορές ισχυρότερο από αυτό της μέλισσας, μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία ή ακόμη και τον θάνατο σε άτομα που δεν είναι αλλεργικά, εάν υποστούν πολλά τσιμπήματα.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Το ASPIVENIN® είναι μια συσκευή Πρώτων Βοηθειών και είναι πολύ αποτελεσματικό στην αφαίρεση δηλητηρίου από τσιμπήματα εντόμων. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα και τη χρήση του ASPIVENIN® είναι σημαντικό για το αποτέλεσμα της δράσης του. Για καλύτερη αποτελεσματικότητα συστήνεται να χρησιμοποιείται εντός τα πρώτα 3 λεπτά από το τσίμπημα/δάγκωμα.

Η χρίση του ASPIVENIN® δεν αντικαθιστά την άμεση και υποχρεωτική συμβουλή και περίθαλψη ιατρού που παραμένει απαραίτητη σε περίπτωση σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων από τα τσιμπήματα δηλητηριώδη τσιμπημάτων.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ;

Το δηλητήριο και της μέλισσας και όλων των σφηκών περιέχει διάφορες πρωτεΐνες (ενζυμικές και μη-ενζυμικές) οι οποίες είναι υπεύθυνες για την τοξική αντίδραση στο δηλητήριο με όλα τα τυπικά συμπτώματα που εκδηλώνονται από ένα τσίμπημα, δηλαδή μια μικρή τοπική αντίδραση με ελαφρύ πρήξιμο (διαμέτρου συνήθως 5-6 cm) με ερυθρότητα στο σημείο του νυγμού, με κάψιμο ή πόνο που διαρκεί κάποια λεπτά ή ώρες και υποχωρεί χωρίς ανάγκη λήψης φαρμακευτικής αγωγής.

Βέβαια, τα συμπτώματα εξαρτώνται και από το σημείο νυγμού. Έτσι, αν κάποιος τσιμπηθεί σε μαλακούς ιστούς (π.χ. χείλη, γλώσσα, βλέφαρα) η αντίδραση και, ιδίως το πρήξιμο, θα είναι εντονότερα χωρίς όμως να σημαίνει ότι το άτομο είναι αλλεργικό.

ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ Ο ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ;

Τρεις γενικές κατηγορίες αντιδράσεων μετά νυγμό υμενόπτερου:

 • Μεγάλες τοπικές αντιδράσεις
 • Ήπια συστηματική αντίδραση
 • Σοβαρή συστηματική αναφυλακτική αντίδραση ή αλλεργικό shock

 Πηγή:https://atopy.gr/allergia-se-ymenoptera/

 Πηγή φωτογραφιών:https://www.allergikos.gr/

Μυρμήγκι

mirmigi

Διάταξη: Υμενόπτερα

Το μυρμήγκι ανήκει στην κατηγορία των υμενοπτέρων.

Είναι το πιο συνηθισμένο ζώο στον πλανήτη. Τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει, ούτε άνυδρες έρημοι ούτε βουνά… Μπορούν να βρεθούν ακόμη και σε πολικές περιοχές.

Τα είδη των μυρμηγκιών ζουν κυρίως σε κοινότητες. Έχουν πολλές ατομικές κατηγορίες: Δύο κάστες θηλυκών, τους εργάτες και τους αναπαραγωγούς και την αρσενική κάστα. Οι περισσότεροι είναι οι εργάτες.

Τα θηλυκά έχουν ένα ολοκληρωμένο, κυρίως αμυντικό, δηλητηριώδες σύστημα. Στην Ευρώπη, ακόμη και τα πολλαπλά δαγκώματα σπάνια είναι επικίνδυνα, αλλά είναι ενοχλητικά και ιδιαίτερα δυσάρεστα. Κάποια τροπικά είδη μπορούν να προκαλέσουν δυνατές ή ακόμη και σοβαρές αντιδράσεις, για παράδειγμα το κόκκινο μυρμήγκι, το οποίο δαγκώνει και μετά ψεκάζει το δηλητήριο του μέσα στην πληγή που έχει δημιουργήσει.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Η αντλία του ASPIVENIN®, δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες με του Φαρμακοποιούς Χωρίς Σύνορα στον Αμαζόνιο του Εκουαδόρ και έδειξε τη χρησιμότητα του με ποσοστό ικανοποίησης 97% στις φυλές Shuar-Ashuar, με γιγάντια μυρμήγκια, σκορπιούς, ταραντούλες, ακόμη και φίδια.

Η χρήση του ASPIVENIN® δεν αποκλείει την ιατρική φροντίδα όσο το δυνατόν συντομότερα σε σοβαρές περιπτώσεις.

Αράχνη

Διάταξη: Αραχνοειδή

spider 1 spider 2

Οι αράχνες ανήκουν στην τάξη των αραχνοειδών και συναντιούνται σε όλο τον κόσμο. Έχουν καταγραφεί 40.000 είδη στην παγκόσμια πανίδα.

Όλες οι αράχνες είναι δηλητηριώδεις αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό των ειδών είναι πραγματικά επικίνδυνο.

Οι περισσότερες ζουν στο έδαφος, σε τρύπες, κάτω από βράχους ή σε κουφάλες δέντρων, ενώ κάποιες προτιμούν τις όχθες των ποταμών, ακόμη και τη θάλασσα.

Οι περισσότερες ζουν μόνες τους, αλλά κάποιες ζουν σε κοινότητες. Υφαίνουν συλλογικούς ιστούς όπου ζουν πολλές αράχνες. Να σημειωθεί ότι όλα τα είδη είναι σαρκοφάγα.

Οι αράχνες δαγκώνουν… το δηλητήριο τους είναι τόσο πολύπλοκο όσο των φιδιών. Σε γενικές γραμμές, ο εμβολιασμός του δηλητηρίου τους προκαλεί μία οδυνηρή φλεγμονώδη αντίδραση. Προφανώς υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά πολύπλοκα και διάφορα συμπτώματα.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερα από 850 είδη αραχνών, ενώ εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός τους πιθανόν να φτάνει τα 1500.

Ενώ όλες οι αράχνες φέρουν δηλητήριο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι ουσιαστικά ακίνδυνες για εμάς, είτε γιατί έχουν πολύ ασθενές δηλητήριο, είτε γιατί δεν μπορούν καν να καταφέρουν διάτρηση του δέρματός μας», αναφέρει ο συγγραφέας του χρηστικού οδηγού.

Στη χώρα μας υπάρχουν μόνο δύο είδη αράχνης που είναι δυνητικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Πρόκειται για τη Μεσογειακή Λοξοσκέλη (Loxosceles rufescens) και τη Μεσογειακή Μαύρη Χήρα (Latrodectus tredecimguttatus). Το δάγκωμα της Μεσογειακής Λοξοσκέλης ή αλλιώς «Αράχνης βιολί», μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλοιώσεις, χρήζει ιατρικής φροντίδας και αντιμετωπίζεται με συμπωματική θεραπεία.

Δάγκωμα από Μαύρη Χήρα

Το δηλητήριο της Μεσογειακής Μαύρης Χήρας είναι νευροτοξικό και αρκετά ισχυρό. Τα αρχικά συμπτώματα είναι πόνος στο σημείο του δήγματος, ενώ μέσα στις επόμενες δύο ώρες ο πόνος αυξάνεται σημαντικά και γενικεύεται, εστιάζοντας κυρίως στην κοιλιά, ενώ μυϊκοί σπασμοί, ακαμψία και κράμπες εμφανίζονται σε όλο το σώμα. Το δήγμα της Μεσογειακής Μαύρης Χήρας χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης και συχνά χορηγείται ειδικός αντιαραχνικός ορός, ο οποίος γίνεται μόνο στα νοσοκομεία. Το δηλητήριό της μπορεί να προκαλέσει σε ευαίσθητα άτομα και αδύναμους οργανισμούς σοβαρές επιπλοκές ή δυνητικά ακόμα και θάνατο. Οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη μέχρι σήμερα είναι ελάχιστοι και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα θύματα αναρρώνουν γρήγορα χωρίς επιπλοκές.

Πηγή:(www.iliasstrachinis.gr )

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Μετά το δάγκωμα, το ASPIVENIN® είναι μια καλή επιλογή για την ανακούφιση από τον πόνο καιτον άμεσο καθησυχασμό του παθόντα.

Η χρήση του ASPIVENIN® δεν αποκλείει την ιατρική φροντίδα όσο το δυνατόν συντομότερα για σοβαρές περιπτώσεις.

Τσιμπούρι (Κρότωνας)

tsimpouri

Διάταξη: Αραχνοειδές

Τα τσιμπούρια (κρότωνες) δεν είναι έντομα, αλλά Αραχνοειδή που περιλαμβάνει επίσης ακάρεα, αράχνες και σκορπιούς. Έχουν 4 ζεύγη ποδιών και το μέγεθός τους, είναι 2-6 χιλιοστά τα αρσενικά και 3-16 χιλιοστά τα θηλυκά. Οι κρότωνες αναπνέουν από δύο οπές, οι οποίες βρίσκονται στις δύο πλευρές του σώματος, πίσω από το 4ο ζεύγος των ποδιών τους.

Διακρίνονται σε δύο ομάδες - σκληρό και μαλακό σώμα - οι οποίες και οι δύο είναι ικανές να μεταδώσουν ασθένειες. Είναι παράσιτα που τρέφονται όταν προσκολλώνται σε ένα ζωικό ή ανθρώπινο ξενιστή, τοποθετώντας τα στόμια τους στο δέρμα του ξενιστή και απορροφώντας το αίμα του. Αυτή η μέθοδος σίτισης κάνει τα τσιμπούρια τους τέλειους φορείς (οργανισμούς που φιλοξενούν και μεταδίδουν ασθένειες) για μια ποικιλία παθογόνων παραγόντων.

Η ράχη των αρσενικών, είναι σκουρόχρωμη, ενώ στα θηλυκά σκουρόχρωμο είναι μόνο το μπροστινό τμήμα της ράχης. Τα στοματικά μόρια προεξέχουν από το μπροστινό μέρος του σώματος. Το άνοιγμα του στόματος βρίσκεται στη βάση μιας αγκαθωτής λόγχης, στο κέντρο των στοματικών μορίων και δεν φαίνεται. Όταν η αγκαθωτή λόγχη βυθίζεται από τον κρότωνα μέσα στο δέρμα του ζώου ή του ανθρώπου, τότε η λόγχη ανοίγει σε ολόκληρο το μήκος της, ενώ στη βάση της εμφανίζεται το άνοιγμα του στόματος και αρχίζει η απομύζηση του αίματος.

Η αγκαθωτή λόγχη, στη βάση της οποίας βρίσκεται το άνοιγμα του στόματος, καλύπτεται εξωτερικά από πολλά μικρά αγκάθια που κατευθύνονται προς τα πίσω. Έτσι, όταν ο κρότωνας τη βυθίζει στο δέρμα, τα αγκάθια ανορθώνονται (όπως τα λέπια του φιδιού) και ο κρότωνας σταθεροποιείται στο δέρμα. Ο κρότωνας μένει ακίνητος για πολλές ώρες ή ημέρες και σταδιακά διογκώνεται από το αίμα που πίνει (μοιάζει με κρεατοελιά που μεγαλώνει όμως γρήγορα).

Τα τσιμπούρια προσκολλώνται συχνά σε ζεστές περιοχές όπως τα γόνατα, πίσω από τα αυτιά, τη βουβωνική χώρα, τις μασχάλες και τη γραμμή των μαλλιών. Τα τσιμπούρια ευδοκιμούν από τους μήνες Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Οι κρότωνες (τσιμπούρια) μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους με βακτήρια, ιούς και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μερικές από τις ασθένειες που μεταδίδονται από δήγμα τσιμπουριού είναι η νόσος του Lyme, ο κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων, η τουλαραιμία, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας, κ.α.

Ο κίνδυνος προσβολής του ανθρώπου από νοσήματα που μεταδίδονται από τσιμπούρια είναι σχετικά μικρός, ακόμη και εάν το τσιμπούρι έχει προσκολληθεί, τραφεί και είναι μολυσμένο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τηρούνται τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, καθώς τα νοσήματα που μεταδίδονται από μολυσμένα τσιμπούρια μπορεί να είναι σοβαρά.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για την απομάκρυνση κροτώνων που έχουν προσκολληθεί στον ξενιστή και έχουν αρχίσει να μυζούν κυτταρικό υγρό και αίμα. Εάν τα στοματικά μόρια αποκοπούν και παραμείνουν στο δέρμα, τότε αναπτύσσεται στην θέση του νύγματος μόλυνση και κοκκίωμα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα..

Μέτρα έκτακτης ανάγκης

Το ASPIVENIN® βοηθάει στο το τσιμπούρι να «αφήσει το κράτημα» μίας που η αναρρόφηση με το ASPIVENIN® τον εμποδίζει να αναπνέει. Είναι σημαντικό να μη μείνει ένα κομμάτι του μέσα στο δέρμα. Το ASPIVENIN® καθαρίζει την πληγή και έτσι εμποδίζεται η μόλυνση. Επίσης ανακουφίζει αποτελεσματικά από τη φαγούρα.

Η επαναληπτική εφαρμογή με το ASPIVENIN® καθαρίσει εις βάθος το σημείο του νύγματος

Μέλισσα

Διάταξη: Υμενόπτερα

bee 02

ΚΟΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ

Μπορεί να είναι άγριες ή οικιακές
Πορτοκαλο-καφέ λωρίδες, καλυμμένη με τρίχωμα, παχιά μέση
Οι φωλιές συνήθως βρίσκονται σε δέντρα
Συνήθως δεν είναι επιθετικές όταν είναι μακριά από τη φωλιά
Μετά το νυγμό η μέλισσα αφήνει το κεντρί της μαζί με το σάκο του δηλητηρίου στο σημείο νυγμού και έπειτα πεθαίνει.

Οι μέλισσες είναι μέρος της διάταξης των υμενοπτέρων και περιλαμβάνουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό ειδών, πάνω από 20000.

Μια αποικία μπορεί να έχει 50.000 έως 60.000 θηλυκές εργάτριες με ορισμένες εκατοντάδες ή το πολύ μερικές χιλιάδες των αρσενικών εργατών.

Η βασίλισσα ζει 4 με 5 χρόνια, ενώ οι εργάτες ζουν 5 με 7 βδομάδες.

Οι μέλισσες δεν είναι άμεσα επιθετικές εκτός αν αισθανθούν απειλή. Κάποιες συνθήκες αυξάνουν την επιθετικότητα τους, όπως οι άνεμοι, οι καταιγίδες, τεχνητές οσμές, αλκοόλ ή ιδρώτας. Το αγκαθωτό κεντρί τους αποκόπτεται κατά το τσίμπημα και μένει στην πληγή με το θύλακα του δηλητηρίου, το οποίο συνεχίζει να εξαπλώνει το δηλητήριο. Για τις μέλισσες το τσίμπημα σημαίνει τον ίδιο τους το θάνατο και έτσι μπορούν να τσιμπήσουν μόνο μια φορά.

ΑΓΡΙΟΜΕΛΙΣΣΑ η ΜΠΑΜΠΟΥΡΑΣ

bee 05

Παχιά, αργή, μεγάλου μεγέθους, με τρίχωμα, κυρίως μαύρο χρώμα με έντονες κίτρινες ρίγες, έντονο θόρυβο όταν πετάει, συνήθως δεν αφήνει κεντρί.

Μέτρα έκτακτης ανάγκης

Για τα τσιμπήματα από μέλισσα είναι σημαντικό να μην αφαιρεθεί το κεντρί πριν την εφαρμογή του ASPIVENIN® καθώς διευκολύνει την εξαγωγή του δηλητηρίου.

Το ASPIVENIN® είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια των αλλεργικών αντιδράσεων από τα τσιμπήματα εντόμων.

Η χρίση του ASPIVENIN® δεν αντικαθιστά την άμεση και υποχρεωτική συμβουλή και περίθαλψη ιατρού που παραμένει απαραίτητη σε περίπτωση σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων από τα τσιμπήματα δηλητηριώδη τσιμπημάτων.