Φίδι

fidi

Διάταξη: Ερπετά

Δηλητηριώδη φίδια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Η οχιά βρίσκεται στην Ευρώπη, Νότιο-ανατολική Ασία και στην Αφρική.

Ο κροταλίας ζει στην Βόρεια και Νότιο Αμερική και στην Ασία.

Επίσης συναντούνται τα Elapidae στην Αφρική (κόμπρες, μάμπα), στην Ασία (κόμπρες, κρέιτ), στην Αυστραλία, (κόμπρες) και στην Αμερική (κοραλλιογενή φίδια).

Τέλος τα νερόφιδα, τα οποία είναι προσαρμοσμένα για υδρόβια ζωή, ζουν σε τροπικές θάλασσες.

Το πιο επικίνδυνο φίδι στον κόσμο είναι το Ταϊπάν, στην Αυστραλία.

Στην Ευρώπη ανησυχούμε περισσότερο με την οχιά. Έχει μέσο μέγεθος 50 με 60εκ. με τριγωνικό κεφάλι, είναι στιβαρή, καφέ ή γκρι, με μια ζιγκ-ζαγκ σήμανση στη ράχη. Δραστηριοποιούνται από το Μάιο έως το Σεπτέμβρη, από τη σίτιση και την απολέπιση ως την αναπαραγωγή. Το χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη, θάβοντας τον εαυτό τους σε διάφορα βάθη του εδάφους.

Οι οχιές δεν είναι επιθετικές αλλά θα επιτεθούν αν αισθανθούν απειλή. Τα περισσότερα δαγκώματα συμβαίνουν το καλοκαίρι μεταξύ 11 πμ. και 3 μμ. Η ικανότητα τους να ανοίγουν πολύ τα σαγόνια τους, τους επιτρέπει να δαγκώσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Τα δαγκώματα από οχιά στη Γαλλία είναι επικίνδυνα αν και τα περισσότερα δεν έχουν σοβαρές συνέπειες και οι θάνατοι είναι πολύ λίγοι.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση παραμείνετε ψύχραιμοι:

  • Τηλεφωνήστε ή βάλτε κάποιον να τηλεφωνήσει τις πρώτες βοήθειες στο 166 για περαιτέρω καθοδήγηση!
  • Μην ανοίξετε την πληγή και μην τη ματώσετε, μην προσπαθήσετε να ρουφήξετε με το στόμα και μην εφαρμόσετε αιμοστατικό επίδεσμο στην πληγείσα περιοχή.
  • Εφαρμόστε το ASPIVENIN®
  • Καθαρίστε την πληγή με ένα αντισηπτικό (κατά προτίμηση άχρωμο για να μην μπερδευτεί ο γιατρός κατά την εξέταση του) ή με νερό και σαπούνι.
  • Εφαρμόστε μια καθαρή, στεγνή κομπρέσα πάνω στην πληγή και κρατείστε την εκεί με έναν ελάχιστα σφιχτό επίδεσμο (προσοχή να μη σταματήσει η ροή του αίματος στο πληγέν άκρο!).
  • Ακινητοποιήστε το προσβεβλημένο άκρο με ένα λουρί (για το χέρι) ή ένα νάρθηκα (για το πόδι).
  • Αν έχετε, φρεσκάρετε την πληγή με παγάκια σε μια πλαστική σακούλα η σε μία πετσέτα. Προσοχή να μην τοποθετήσετε τον πάγο απευθείας πάνω στην πληγή.
  • Μείνετε κοντά στον παθόντα καθώς περιμένετε για βοήθεια και καθησυχάστε τον. Μπορείτε να δώστε παρακεταμόλη ή άλλο αναλγητικό, αλλά μη δώσετε Ασπιρίνη.
  • Αν είσαστε στη μέση του πουθενά και δεν έχει έρθει βοήθεια, αποφύγετε την έντονη προσπάθεια και σταματήστε να περπατάτε κάθε 500 μέτρα. Μην τρέχετε! Οι πτώσεις στα μονοπάτια βουνού είναι στατιστικά πιο θανατηφόρες από τα δαγκώματα οχιάς.
  • Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν έχετε, μην χρησιμοποιήσετε ορό για την καταπολέμηση του δηλητηρίου της οχιάς στον εαυτός σας καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργίες και μπορεί να καταλήξει πιο επικίνδυνο από τα περισσότερα δαγκώματα από οχιά. Ο ορός για την καταπολέμηση του δηλητηρίου της οχιάς χρησιμοποιείται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις από εξειδικευμένους γιατρούς και όχι από μη εκπαιδευμένα άτομα.