Τσιμπούρι

tsimpouri

Διάταξη: Αραχνοειδές

Τα τσιμπούρια ανήκουν στα ακάρεα, ή στην οικογένεια των ακάρεων της σκόνης. Τα ακάρεα είναι αρθρόποδα όπου το σώμα τους φαίνεται να μην έχει τμήματα.

Η ομοιότητα τους με μικροσκοπικές αράχνες τα κατατάσσει στην κατηγορία των αραχνοειδών. Θεωρείται ότι υπάρχουν περίπου 30.000 με μισό εκατομμύριο είδη. Διαθέτουν μεγάλη προσαρμοστικότητα και μπορεί να βρεθούν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ανταρκτικής και τους ωκεανούς.

Τα τσιμπούρια ή «θρομβοειδή» επωάζουν μικροσκοπικές προνύμφες. Το θηλυκό γεννάει τα αυγά του στο έδαφος και η προνύμφη που προκύπτει περιμένει στο χορτάρι μέχρι να συναντήσει ένα θερμόαιμο σπονδυλωτό, για παράδειγμα έναν άνθρωπο. Στη συνέχεια σέρνεται πάνω στα χέρια και τα πόδια και συγκεντρώνονται σε φυσικές κοιλότητες όπως μασχάλες ή περιοχές του δέρματος συμπιέζονται, όπως κοντά στην ζώνη.

Το μικρό τους μέγεθος των 0,25 χιλ. δεν τα εμποδίζει στο να δαγκώσουν και να εγχύσουν το σάλιο τους το οποίο περιέχει ουσίες που βοηθούν στην εξωτερική προ-πέψη. Τα δαγκώματα από τσιμπούρι είναι ενοχλητικά, προκαλούν φαγούρα την επόμενη μέρα η οποία διαρκεί 5 ή 6 μέρες. Προκαλούν ένα μεγάλο πρήξιμο 1-2 εκατοστών. Τα τσιμπούρια ευδοκιμούν στα λιβάδια από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβρη.

Μέτρα έκτακτης ανάγκης

Το ASPIVENIN® ανακουφίζει αποτελεσματικά από τη φαγούρα.