Αχινός

ASPIVENIN25€

Το πάτημα του αχινού είναι μία από τις δυσάρεστες εμπειρίες του καλοκαιριού. Σε όλους μας έχει τύχει να πατήσουμε κατά λάθος έναν αχινό, καθώς μπαίνουμε στη θάλασσα και δεν βλέπουμε καλά πού πατάμε.

Ο πόνος που προκαλείται όταν πατήσουμε τα αγκάθια του αχινού είναι πολλές φορές οξύς αφού η φύση τον έχει προικίσει προκειμένου να αμύνεται με δηλητήριο. Δεν είναι όλοι οι αχινοί δηλητηριώδεις γι’ αυτό και δεν πονάνε όλοι το ίδιο.

Αρχικά υπάρχει μόνο μικρή ενόχληση, αλλά μέσα σε 15-30 λεπτά ο πόνος φτάνει τη μέγιστη έντασή του και μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες μέχρι να καταφέρετε να τα βγάλετε
Τις πρώτες ώρες, τα εύθραυστα απομεινάρια των σπασμένων αγκαθιών παραμένουν μέσα στο δέρμα ή εξέρχονται από μόνα τους αυτόματα, εξωθούμενα κατά τις κινήσεις του ποδιού.

Τι πρέπει να κάνουμε αν πατήσουμε αχινό:

  • Να βουτήξετε το πόδι σας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό. (έναν δεν υπάρχει ζεστό νερό το κρατάτε μέσα στη θάλασσα για να μαλακώσει η περιοχή). Στη συνέχεια και αφού έχει μαλακώσει το δέρμα, πρέπει να βγάλετε τα αγκάθια ένα, ένα. Πιέζουμε το κρέας, δεξιά και αριστερά από το αγκάθι, μέχρι να ξεμυτίσει από το δέρμα. Μετά το τραβάτε με ένα τσιμπιδάκι των φρυδιών, ένα-ένα προσεχτικά.
  • Η χρήση πρώτων βοηθειών με το ASPIVENIN® για τον ΑΧΙΝΟ εφαρμόζεται σε τρία βήματα: στεγνώσετε το μέρος της εισαγωγής του αγκαθιού και εφαρμόσετε τις πρώτες βοήθησες με τη χρήση του ASPIVENIN® για 2 λεπτά, για να βγουν οι τοξικές ουσίες και να απαλύνεται ο πόνος.
    προσπαθείτε με ένα τσιμπιδάκι να βγάλετε το αγκάθι.
    επανάληψή της αναρρόφησης με ASPIVENIN® για άλλα 2 λεπτά, ανεξάρτητα από εάν έχει βγει ή όχι το αγκάθι.

Η επαναληπτική εφαρμογή με το ASPIVENIN® καθαρίσει εις βάθος το σημείο της εσοχής του αγκαθιού.

  • Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία να απολυμάνετε την περιοχή με οξυζενέ και οινόπνευμα για να αποφύγουμε την μόλυνση.
  • Εάν εμφανιστούν σημεία λοίμωξης, όπως πύον, ερυθρότητα ή θερμότητα, φλεγμονή των τενόντων ή του θύλακα της άρθρωσης, καλέστε το γιατρό σας.

Η τελική αποκατάσταση μπορεί να πάρει λίγες εβδομάδες και γίνεται αυτόματα: τα υπολείμματα των αγκαθιών εξέρχονται σταδιακά μόνα τους από το δέρμα.