Αράχνη

ASPIVENIN25€

Οι αράχνες ανήκουν στην τάξη των αραχνοειδών και συναντιούνται σε όλο τον κόσμο. Έχουν καταγραφεί 40.000 είδη στην παγκόσμια πανίδα.

Όλες οι αράχνες είναι δηλητηριώδεις αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό των ειδών είναι πραγματικά επικίνδυνο.

Οι περισσότερες ζουν στο έδαφος, σε τρύπες, κάτω από βράχους ή σε κουφάλες δέντρων, ενώ κάποιες προτιμούν τις όχθες των ποταμών, ακόμη και τη θάλασσα.

Οι περισσότερες ζουν μόνες τους, αλλά κάποιες ζουν σε κοινότητες. Υφαίνουν συλλογικούς ιστούς όπου ζουν πολλές αράχνες. Να σημειωθεί ότι όλα τα είδη είναι σαρκοφάγα.

Οι αράχνες δαγκώνουν… το δηλητήριο τους είναι τόσο πολύπλοκο όσο των φιδιών. Σε γενικές γραμμές, ο εμβολιασμός του δηλητηρίου τους προκαλεί μία οδυνηρή φλεγμονώδη αντίδραση. Προφανώς υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά πολύπλοκα και διάφορα συμπτώματα.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερα από 850 είδη αραχνών, ενώ εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός τους πιθανόν να φτάνει τα 1500.

Ενώ όλες οι αράχνες φέρουν δηλητήριο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι ουσιαστικά ακίνδυνες για εμάς, είτε γιατί έχουν πολύ ασθενές δηλητήριο, είτε γιατί δεν μπορούν καν να καταφέρουν διάτρηση του δέρματός μας», αναφέρει ο συγγραφέας του χρηστικού οδηγού.

Στη χώρα μας υπάρχουν μόνο δύο είδη αράχνης που είναι δυνητικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Πρόκειται για τη Μεσογειακή Λοξοσκέλη (Loxosceles rufescens) και τη Μεσογειακή Μαύρη Χήρα (Latrodectus tredecimguttatus). Το δάγκωμα της Μεσογειακής Λοξοσκέλης ή αλλιώς «Αράχνης βιολί», μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλοιώσεις, χρήζει ιατρικής φροντίδας και αντιμετωπίζεται με συμπωματική θεραπεία.

Δάγκωμα από Μαύρη Χήρα

Το δηλητήριο της Μεσογειακής Μαύρης Χήρας είναι νευροτοξικό και αρκετά ισχυρό. Τα αρχικά συμπτώματα είναι πόνος στο σημείο του δήγματος, ενώ μέσα στις επόμενες δύο ώρες ο πόνος αυξάνεται σημαντικά και γενικεύεται, εστιάζοντας κυρίως στην κοιλιά, ενώ μυϊκοί σπασμοί, ακαμψία και κράμπες εμφανίζονται σε όλο το σώμα. Το δήγμα της Μεσογειακής Μαύρης Χήρας χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης και συχνά χορηγείται ειδικός αντιαραχνικός ορός, ο οποίος γίνεται μόνο στα νοσοκομεία. Το δηλητήριό της μπορεί να προκαλέσει σε ευαίσθητα άτομα και αδύναμους οργανισμούς σοβαρές επιπλοκές ή δυνητικά ακόμα και θάνατο. Οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη μέχρι σήμερα είναι ελάχιστοι και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα θύματα αναρρώνουν γρήγορα χωρίς επιπλοκές.

Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης

Μετά το δάγκωμα, το ASPIVENIN® είναι μια καλή επιλογή για την ανακούφιση από τον πόνο καιτον άμεσο καθησυχασμό του παθόντα.

Η χρήση του ASPIVENIN® δεν αποκλείει την ιατρική φροντίδα όσο το δυνατόν συντομότερα για σοβαρές περιπτώσεις.